Sjukdomar som gäller oss alla

Det dyker ofta upp frågor om sjukdom och behandling när du själv eller någon i din närhet drabbas. Då är det bra att ta del av fakta som baseras på forskningen om sjukdomar i hjärta, kärl och lungor.

I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av dessa sjukdomar varje år, vilket är den främsta dödsorsaken i Sverige. Drygt en miljon människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, som till exempel astma eller KOL.

Forskning som gäller oss alla

För att ge människor ett längre och friskare liv samlar vi på Hjärt-Lungfonden in pengar och delar ut dem till vetenskapligt utvald hjärt- och lungforskning. Vi arbetar också för att sprida kunskap och driva påverkan baserat på forskningens resultat. Här hittar du information om hjärt- och lungsjukdomar samt riskfaktorer.

Hjärt-, kärl- och lungsjukdomar

Filtrera på:
Tidningen Forskning för hälsa - för dig som är månadsgivare

Få tidningen Forskning för hälsa

Fler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.

Bli månadsgivare nu

Testa dina kunskaper

Gör våra kunskapstest om högt blodtryck, KOL, kolesterol och AKUT-testet.

Kunskapskollen

Om hälsa och levnadsvanor

Ta del av den samlade forskningen om levnadsvanor för ett längre och friskare liv.

Din hälsa

För närstående och anhöriga

Stöd till dig med en närstående eller anhörig som drabbats av hjärt-, kärl eller lungsjukdom.

Om att vara närstående