Köttfärslimpa med linser och tomatsås
Med linser i köttfärslimpan behöver du inte så mycket kött. De bakade rotfrukterna, tomatsåsen och fetaosten är himmelskt till och ger smak av Medelhavet till en klassisk husmanskosträtt.
4 st
90 min
Ingredienser
- 2 dl små linser, t ex belugalinser
- ½ dl havregryn
- 3 msk potatismjöl
- 1 ½ dl lättmjölk
- 1 gul lök, riven
- 2 msk worcestershiresås
- 1 msk koncentrerad köttfond
- ½ kruka färsk timjan, hackad
- 300 g nötfärs, gärna 5-10% fetthalt
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt och nymald svartpeppar
Dessutom
- olivolja
- 4 morötter, i bitar
- 1 liten kålrot (ca 375 g), i bitar
- 2 rödlökar, i klyftor
- 1 krm nymald svartpeppar efter smak
- 150 g fetaost, 10%
Tomatsås
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 400 g finkrossade tomater
- 1 msk hackad oregano, alt 1 tsk torkad
- ½ tsk lite salt och nymald svartpeppar efter smak
Gör så här
- Koka linserna enligt anvisning på paketet (de ska koka tills de är mjuka och nästan lite mosiga) och låt dem rinna av om det finns vatten kvar. Låt linserna svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk och låt det svälla cirka 10 minuter.
- Blanda i den rivna löken, worcestershiresåsen, koncentrerad fond samt timjan.
- Lägg i linserna, färsen, ägget samt salt och peppar och rör så att allt blandas men överarbeta inte.
- Lägg färssmeten på en stor plåt eller i en stor ugnssäker form med lite olja och forma till en limpa.
- Lägg rotfrukter och rödlök runtom. Ringla över 2 msk olja på rotfrukterna och löken och salta lätt och peppra.
- Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader och baka 30 minuter till. När det återstår 10 minuter penslar du på lite av tomatsåsen och smular över fetaosten över rotfrukterna och löken.
- Servera köttfärslimpan med resten av tomatsåsen. Garnera gärna med lite färsk timjan.
- Tomatsås: Fräs vitlöken i lite olja utan att den tar färg.
- Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med under omrörning en minut.
- Häll i tomaterna och tillsätt oreganon. Låt det koka ihop på svag värme utan lock cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept