Höstplåt med halloumi

Höstplåt med halloumi

En härlig plåt med sensommar-ingredienser serveras som en varm sallad med basilikadressing och ett gott bröd.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 500 g butternut-pumpa i grova tärningar (skalet kan vara kvar)
  • 500 g brysselkål, ansade och delade
  • 1 rödlök, skalad och klyftad
  • 250 g champinjoner, delade
  • 1 chili, urkärnad och hackad
  • 3 msk olivolja
  • 1 paket halloumi (200 g), grovriven
  • 2-3 msk valfria frön, t ex pumpakärnor
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar

Basilikadressing

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl valfria frön, pumpa-, solros- eller melonkärnor
  • 1 tsk honung
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger, alt vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Till servering

  • rustikt bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg pumpatärningar, brysselkål, rödlöksklyftor, champinjoner och hackad chili på en stor plåt eller i en stor ugnssäker form och blanda runt med olivoljan.
  3. Salta lätt och peppra ordentligt.
  4. Strö över osten och valfria frön.
  5. Rosta i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter.
  6. Mixa alla ingredienser till basilikadressingen och servera med den och ett gott bröd.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept