Höstplåt med halloumi
En härlig plåt med sensommar-ingredienser serveras som en varm sallad med basilikadressing och ett gott bröd.
4 st
45 min
Ingredienser
- 500 g butternut-pumpa i grova tärningar (skalet kan vara kvar)
- 500 g brysselkål, ansade och delade
- 1 rödlök, skalad och klyftad
- 250 g champinjoner, delade
- 1 chili, urkärnad och hackad
- 3 msk olivolja
- 1 paket halloumi (200 g), grovriven
- 2-3 msk valfria frön, t ex pumpakärnor
- 2 krm salt och nymald svartpeppar
Basilikadressing
- 1 kruka basilika
- 1 dl valfria frön, pumpa-, solros- eller melonkärnor
- 1 tsk honung
- 2 dl olivolja
- 1 msk äppelcidervinäger, alt vitvinsvinäger
- 1 krm salt
Till servering
- rustikt bröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg pumpatärningar, brysselkål, rödlöksklyftor, champinjoner och hackad chili på en stor plåt eller i en stor ugnssäker form och blanda runt med olivoljan.
- Salta lätt och peppra ordentligt.
- Strö över osten och valfria frön.
- Rosta i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter.
- Mixa alla ingredienser till basilikadressingen och servera med den och ett gott bröd.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept