Jordärtskockssoppa med pumpatopping
Jordärtskockor må vara knöliga att skala men väl värt besväret. Toppingen är inget måste men den är både god och dekorativ. En riktig festsoppa!
Ingredienser
- 500 g jordärtskockor, skalade och delade i grova bitar
- 250 g mjölig potatis, skalade och delade i grova bitar
- 1 bananschalottenlök, alt liten gul lök, skalad och hackad
- raps- eller olivolja till stekning
- 7 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 krm salt och nymald svartpeppar efter smak
Topping
- 200 g pumpa, t ex butternut squash*
- 1 kruka salvia
- 1 granatäpple
- gärna lite god olivolja
Gör så här
- Fräs schalottenlöken glansig i lite olja i en stor gryta.
- Tillsätt jordärtskockor och potatis och häll på vattnet.
- Smula i buljongtärningen och låt de koka upp.
- Låt sjuda i cirka 25 minuter tills skockor och potatis är helt mjuka.
- Mixa slätt och smaka av med lite salt och peppar. Håll varmt.
- Skär pumpan i små tärningar.
- Stek pumpatärningarna gyllene ett par minuter i lite olja i en stekpanna. Peppra lätt.
- Stek salviabladen krispiga i rikligt med olja och låt rinna av på hushållspapper.
- Rulla granatäpplet mot ett hårt underlag, dela det och gröp ur kärnorna med en sked.
- Häll upp soppan i 4 små skålar och dekorera med toppingen och dra några varv med pepparkvarnen. Droppa gärna i lite god olivolja.
*butternut squash-pumpa är den päronformade beiga pumpan med orange kött som brukar finnas året runt i butik. Mycket god i mat och lagom söt.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept