Jordärtskockssoppa med pumpatopping

Jordärtskockssoppa med pumpatopping

Jordärtskockor må vara knöliga att skala men väl värt besväret. Toppingen är inget måste men den är både god och dekorativ. En riktig festsoppa!

4 st
80 min

Ingredienser

  • 500 g jordärtskockor, skalade och delade i grova bitar
  • 250 g mjölig potatis, skalade och delade i grova bitar
  • 1 bananschalottenlök, alt liten gul lök, skalad och hackad
  • raps- eller olivolja till stekning
  • 7 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

Topping

  • 200 g pumpa, t ex butternut squash*
  • 1 kruka salvia
  • 1 granatäpple
  • gärna lite god olivolja

Gör så här

  1. Fräs schalottenlöken glansig i lite olja i en stor gryta.
  2. Tillsätt jordärtskockor och potatis och häll på vattnet.
  3. Smula i buljongtärningen och låt de koka upp.
  4. Låt sjuda i cirka 25 minuter tills skockor och potatis är helt mjuka.
  5. Mixa slätt och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  6. Skär pumpan i små tärningar.
  7. Stek pumpatärningarna gyllene ett par minuter i lite olja i en stekpanna. Salta och peppra lätt.
  8. Stek salviabladen krispiga i rikligt med olja och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Rulla granatäpplet mot ett hårt underlag, dela det och gröp ur kärnorna med en sked.
  10. Häll upp soppan i 4 små skålar och dekorera med toppingen och dra några varv med pepparkvarnen. Droppa gärna i lite god olivolja.

*butternut squash-pumpa är den päronformade beiga pumpan med orange kött som brukar finnas året runt i butik. Mycket god i mat och lagom söt.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept