Sallad med grönkål och pumpa

God och näringsrik sallad som passar bra som tillbehör eller på en buffé. Prova att ha en liten bit fetaost i frysen. Gott att riva över en maträtt och du behöver bara lite.
Ingredienser
- 125 g färsk grönkål, finstrimlad
- 150 g gröna bönor, färska eller frysta (tillaga dem då enligt förpackningen)
- 400 g butternut squash-pumpa, tärnad med skal 2 x 2 cm*
- ½ tsk mald koriander
- ½ citron, rivet skal
- 2/3 dl sötmandel
- 1 tsk honung
- raps- eller olivolja till stekning
- 20 g fetaost, fryst
Dressing
- 3 msk olivolja
- ½ citron, saften
Gör så här
- Vispa ihop dressingen i en stor skål och lägg i kålen.
- Massera den mjuk med rena händer.
- Förväll bönorna i kokande vatten 3 minuter och spola sen av i kallt vatten genom en sil.
- Stek pumpan mjuk på medelvärme i lite olja i en stekpanna tills den får lite färg, cirka 10-15 minuter. Krydda med mald koriander, hälften av saltet, peppar och citronskal.
- Tillsätt bönor och pumpa till salladen.
- Hetta upp ytterligare lite olja och stek mandlarna hastigt så de får lite färg
- Strö på honungen och skaka pannan. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
- Lägg upp salladen på ett stort fat och toppa med mandlarna.
- Riv fetaosten över.
*butternut squash-pumpa är den päronformade beiga pumpan med orange kött som brukar finnas året runt i butik. Mycket god i mat och lagom söt.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept