Sallad med grönkål och pumpa

Sallad med grönkål och pumpa

God och näringsrik sallad som passar bra som tillbehör eller på en buffé. Prova att ha en liten bit fetaost i frysen. Gott att riva över en maträtt och du behöver bara lite.

4 st
45 min

Ingredienser

  • 125 g färsk grönkål, finstrimlad
  • 150 g gröna bönor, färska eller frysta (tillaga dem då enligt förpackningen)
  • 400 g butternut squash-pumpa, tärnad med skal 2 x 2 cm*
  • ½ tsk mald koriander
  • ½ citron, rivet skal
  • 2/3 dl sötmandel
  • 1 tsk honung
  • raps- eller olivolja till stekning
  • 20 g fetaost, fryst

Dressing

  • 3 msk olivolja
  • ½ citron, saften

Gör så här

  1. Vispa ihop dressingen i en stor skål och lägg i kålen.
  2. Massera den mjuk med rena händer.
  3. Förväll bönorna i kokande vatten 3 minuter och spola sen av i kallt vatten genom en sil.
  4. Stek pumpan mjuk på medelvärme i lite olja i en stekpanna tills den får lite färg, cirka 10-15 minuter. Krydda med mald koriander, hälften av saltet, peppar och citronskal.
  5. Tillsätt bönor och pumpa till salladen.
  6. Hetta upp ytterligare lite olja och stek mandlarna hastigt så de får lite färg
  7. Strö på honungen och skaka pannan. Ta upp på ett fat och ställ åt sidan.
  8. Lägg upp salladen på ett stort fat och toppa med mandlarna.
  9. Riv fetaosten över.

*butternut squash-pumpa är den päronformade beiga pumpan med orange kött som brukar finnas året runt i butik. Mycket god i mat och lagom söt.

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept