Lammgryta med marockanska kryddor

Lammgryta med marockanska kryddor

Tillsätt kanel och spiskummin och du får en marockansk smak på den här värmande grytan.

6 st
90 min

Ingredienser

  • 800 g lammstek i tärningar (ca 2 x 2 cm)
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald spiskummin
  • ev 1 kanelstång
  • 2 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 gul lök, skalad och grovhackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade
  • 100 g rotselleri, skalad och tärnad
  • 100 g kålrot, skalad och tärnad
  • 3 morötter, skalade och skivade
  • 1 msk flytande honung
  • 3 dl vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g passerade tomater
  • 2 msk blonda russin, alt vanliga
  • 1 burk stora vita bönor (ca 400 g), sköljda
  • salt och nymald svartpeppar

Till dekoration

  • bladpersilja, hackad

Till servering

  • 4 port kokt bulgur
  • gröna grönsaker, t ex råstekta broccolibuketter
  • grovt bröd

Gör så här

  1. Bryn köttet med kryddorna i hälften av oljan i en stor stekpanna så det får lite färg. Lägg över köttet i en stor gryta. Lägg i kanelstång om du använder det.
  2. Hetta upp resten av oljan i en panna och fräs löken, vitlöken och rotfrukterna hastigt i omgångar så det blir lite brynta.
  3. Ringla över honungen och skaka om.
  4. Lägg det i grytan och tillsätt resten av ingredienserna utom bönorna.
  5. Låt sjuda under lock i ca 45 minuter tills köttet är mört.
  6. Tillsätt bönorna och låt det sjuda ytterligare 5 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Bjud bulgur, broccoli och ett gott grovt bröd till.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept