Lammgryta med marockanska kryddor
Tillsätt kanel och spiskummin och du får en marockansk smak på den här värmande grytan.
6 st
90 min
Ingredienser
- 800 g lammstek i tärningar (ca 2 x 2 cm)
- 1 tsk mald kanel
- 1 tsk mald spiskummin
- ev 1 kanelstång
- 2 msk oliv- eller rapsolja
- 1 gul lök, skalad och grovhackad
- 2 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade
- 100 g rotselleri, skalad och tärnad
- 100 g kålrot, skalad och tärnad
- 3 morötter, skalade och skivade
- 1 msk flytande honung
- 3 dl vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk tomatpuré
- 500 g passerade tomater
- 2 msk blonda russin, alt vanliga
- 1 burk stora vita bönor (ca 400 g), sköljda
- salt och nymald svartpeppar
Till dekoration
- bladpersilja, hackad
Till servering
- 4 port kokt bulgur
- gröna grönsaker, t ex råstekta broccolibuketter
- grovt bröd
Gör så här
- Bryn köttet med kryddorna i hälften av oljan i en stor stekpanna så det får lite färg. Lägg över köttet i en stor gryta. Lägg i kanelstång om du använder det.
- Hetta upp resten av oljan i en panna och fräs löken, vitlöken och rotfrukterna hastigt i omgångar så det blir lite brynta.
- Ringla över honungen och skaka om.
- Lägg det i grytan och tillsätt resten av ingredienserna utom bönorna.
- Låt sjuda under lock i ca 45 minuter tills köttet är mört.
- Tillsätt bönorna och låt det sjuda ytterligare 5 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Bjud bulgur, broccoli och ett gott grovt bröd till.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept