Kronärtskockor med två dipp
Kronärtskockor är en riktigt tidig höstdelikatess. Det är egentligen en blomma från en stor tistelväxt. Njut av bladens nedersta del som du doppar i dippsås och skrapar av med tänderna. I mitten sitter det godaste – kronärtskocksbotten!
Ingredienser
- 4 kronärtskockor
- vatten så det täcker
- 1 tsk salt
Citronmajonnäs
- 1 dl majonnäs
- ½ ekologisk citron, rivet skal
Vitlöksolja
- 1 dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta, riven
- ½ krm chiliflakes (kan uteslutas)
Gör så här
- Ansa skockorna och skär av stjälken om den är för lång.
- Koka dem i rikligt med vatten och salt i en stor gryta under lock cirka 40 minuter tills bladen släpper lätt när du drar i dem.
- Låt dem rinna av upp och ner på ett hushållspapper 5 minuter.
- Blanda under tiden majonnäsen med rivet citronskal.
- Vispa ihop oljan med den rivna vitlöksklyftan, chiliflakes och persilja.
- Servera skockorna med dippsåserna. Dra loss ett blad i taget, doppa i dippsåsen och dra bort ”köttet” med tänderna.
- När du kommit ner till skockans mitt drar du bort det mjuka ”håret”. Under det sitter det godaste – kronärtskocksbotten. Skär den i bitar och njut med dippsåserna.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept