Kronärtskockor med två dipp

Kronärtskockor med två dipp

Kronärtskockor är en riktigt tidig höstdelikatess. Det är egentligen en blomma från en stor tistelväxt. Njut av bladens nedersta del som du doppar i dippsås och skrapar av med tänderna. I mitten sitter det godaste – kronärtskocksbotten!

4 st
50 min

Ingredienser

  • 4 kronärtskockor
  • vatten så det täcker
  • 1 tsk salt

Citronmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • ½ ekologisk citron, rivet skal

Vitlöksolja

  • 1 dl olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • ½ krm chiliflakes (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Ansa skockorna och skär av stjälken om den är för lång.
  2. Koka dem i rikligt med vatten och salt i en stor gryta under lock cirka 40 minuter tills bladen släpper lätt när du drar i dem.
  3. Låt dem rinna av upp och ner på ett hushållspapper 5 minuter.
  4. Blanda under tiden majonnäsen med rivet citronskal.
  5. Vispa ihop oljan med den rivna vitlöksklyftan, chiliflakes och persilja.
  6. Servera skockorna med dippsåserna. Dra loss ett blad i taget, doppa i dippsåsen och dra bort ”köttet” med tänderna.
  7. När du kommit ner till skockans mitt drar du bort det mjuka ”håret”. Under det sitter det godaste – kronärtskocksbotten. Skär den i bitar och njut med dippsåserna.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept