Forskning förändrar världen

Läkare i arbete

Våra forskningsanslag – Så går det till

Läs om våra olika former av forskningsanslag. Forskningsrådet väljer ut ansökningarna som är mest relevanta och har störst chans att bli framgångsrika för patienter.

Ladda ner folder

Pågående forskning om Covid-19

Hjärt-Lungfonden har beslutat att genomföra en extra satsning på forskning relaterad till covid-19. Här har vi samlat pågående forskningsprojekt som fokuserar på covid-19 och hjärt-lungsjukdom.

Se forskningsprojekten

Milstolpar inom forskningen

Tack vare forskningsgenombrott lanserades pacemakern år 1958 och stent inuti kärlen kom 1987. Nu forskar vi bland annat för att sätta stopp för bildning av propp.

Följ genombrotten

Så fungerar vår bedömningsprocess

Hjärt-Lungfonden är den största fristående finansiären av hjärt- och lungforskning och stödjer löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Läs mer om hur vår bedömningsprocess fungerar.

Läs mer här

Kunskapsbanken SCAPIS ger forskarna livsviktiga svar

Att kunna förutse risk hos en person som verkar frisk - och förhindra sjukdom. Mer än 30 000 personer har hälsoundersökts.

Läs mer om SCAPIS

Finansiering genom olika anslag

Hjärt-Lungfonden delar ut olika former av forskningsanslag. Forskningsrådet väljer ut ansökningarna som är mest relevanta och har störst chans att bli framgångsrika för patienter.

Våra forskningsanslag

Är du forskare och vill ansöka om pengar till ditt forskningsprojekt?

Vi finansierar forskning av hög kvalitet och välkomnar ansökningar inom hjärta-kärl och lunga. På Hjärt-Lungfondens forskningswebb kan du ansöka om pengar till forskningsprojekt och ta del av beslut på dina tidigare ansökningar.

Sök forskningsanslag här

Forskning för hälsa

Tidningen Forskning för hälsa innehåller reportage, tips och tar upp det senaste inom hjärt-lungforskning och hälsovetenskap. Bli månadsgivare och få tidningen hem i brevlådan – eller läs den digitalt!

Få Forskning för hälsa

Så mycket kostar hjärt-kärlsjukdomarna

Hjärt-kärlforskningens övergripande effekter och de samlade kostnaderna för hjärt-kärlsjukdom har mätts i ett antal rapporter från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE).

Läs mer här