Våren 2020 insjuknade många i en ny, skrämmande infektionssjukdom. Hela världen fick snabbt ställa om och livet förändrades för de flesta.

Publicerad: 15 sep 2020 | Uppdaterad: 13 mars 2023

Redan tidigt stod det klart att de personer som lever med hjärt-, kärl- och lungsjukdomar riskerade att bli svårare sjuka om de smittades av coronaviruset. Sjukdomen, covid-19, visade sig också medföra en risk för hjärt-, kärl- och lungkomplikationer. Vi identifierade därför snabbt ett behov av att tillsätta extra resurser till forskning om det nya livshotande viruset kopplat till sjukdomar i hjärta, kärl och lungor. Sedan dess har covid-19-relaterad forskning tilldelats anslag av Hjärt-Lungfonden i tre omgångar.

Totalt har vi hittills delat ut anslag till 104 covid-19-relaterade forskningsprojekt till ett värde av mer än 97 miljoner kronor.

Vår brittiska branschkollega British Heart Foundation (BHF) har publicerat uppdaterad information om effekterna av postcovid på blodkärlen, som vi har översatt och nu kan rapportera om i överenskommelse med BHF:

Om effekterna av postcovid på blodkärlen

Hon undersöker hur generna programmeras om av covid-19

En av de stora gåtorna kring covid-19 är varför vissa, men inte andra, drabbas så hårt av sjukdomen. Vad avgör om du svävar mellan liv och död på IVA eller om du klarar dig med influensaliknande symtom? Det vill Maria Lerm ta reda på med sin forskning.

Läs mer om forskningen
Ikon för Hjärt-Lungfondens roll

Covid-rapporten 2021

I rapporten kan du läsa om alla forskningsprojekt som beviljats anslag fram till och med 2021. *Sedan rapporten skrevs har vi delat ut ytterligare anslag till covid-19-forskning, den totala summan är över 97 miljoner kronor.

Läs rapporten

Pulsmönster med text Postcovid - vad händer?

Postcovid – Vad händer?

Vad säger den senaste forskningen om paraplydiagnosen postcovid? Vilken vård finns att få och vad krävs för att nå framsteg och minska lidandet? Ta del av frågor och svar från ett webbinarium den 6 maj 2022

Frågor och svar
Ge en gåva - ikon

Var med och bidra till nya forskningsgenombrott!

Skänk en valfri gåva och var med i kampen mot hjärt- och lungsjukdomar. Med hjälp av din gåva kan fler få ett längre och friskare liv.

Stöd forskningen om covid-19