Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

En annorlunda Alla hjärtans dag

Den 14 februari år 2008 ringer min väckarklocka. Klockan är 06:00 och jag ska vara med och öppna det dagis jag har praktik på. Mamma sitter på sängkanten och talar om för mig att pappa vaknat vid fyratiden av smärtor i bröstet med yrsel och alldeles kallsvettig.

Som alltid annars hade han tänkt att det onda går över med en värktablett, men någonstans i bakhuvudet kändes någonting fel. Kanske var det hans inre alarm som ringde och gjorde att han körde sig själv till akutmottagningen.

Den 14 februari 2008 är jag 15 år. Det är Alla hjärtans dag, min pappa har fått en hjärtinfarkt och åker ambulans till Kalmar där han kommer att göra en ballongsprängning av ett igentäppt blodkärl. På dagiset klipper barnen ut hjärtan som de ger sina föräldrar, skyltfönstren pyntas med chokladaskar och nallebjörnar. Hela staden Västervik verkar inlindat i något mysigt. Något mysigt som jag och min familj inte var en del av, den där dagen, det där året.

Min älskade pappa har sedan dess drabbats av ytterligare två hjärtinfarkter men överlevt dem båda tack vare snabba beslut, bra omhändertagande och skickliga läkare. Och tack vare donationer till forskning. Jag är mina medmänniskor evigt tacksam att vi tillsammans med donationer och kunskap om hjärt-kärlsjukdomar kan hjälpa till att rädda liv. Pappas infarkter har ändrat mitt sätt att se på saker och ting. Livet är kort och kan ta slut när som helst. 

Forskningen räddar liv

30 000 människor i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år. Med forskningens hjälp kan vi i framtiden förutse vem som riskerar att drabbas och förebygga lidande och död. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, har som mål att hitta nya effektiva läkemedel och behandlingar för personer som drabbas. 

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng