Var med och skapa nästa stora genombrottStöd forskningen som räddar liv.

Hjärt-Lungfonden firade 110 års-jubileum under 2014. Redan 1904 startade kampen mot tuberkulos och sedan dess har forskningen hjälpt oss nå många viktiga milstolpar som gör skillnad för hjärt- och lungsjuka varje dag. Tack vare gåvor från svenska folket har forskningen räddat och förlängt tusentals liv. Den som drabbas av hjärtsjukdom idag lever i genomsnitt 12-15 år längre än för bara trettio år sedan. Nu siktar vi mot nästa stora genombrott...

Läs mer

"Det blev plötsligt lätt att andas"

När Eva Björklund var en liten nyfödd bebis på BB år 1958 misstänkte man att något inte stod rätt till. Hon gick inte upp i vikt som hon skulle och när hon undersöktes upptäckte man att hon hade VSD, ett hål i skiljeväggen mellan hjärtats kamrar.

Bara sex månader gammal fick hon vara med om sin första hjärtkateterisering. Det innebär att man för in en tunn slang upp i hjärtat för att kunna undersöka det. Efter behandlingen blev det många återbesök då Eva reste från hemmet på Gotland till Karolinska sjukhuset för kontroller.

I början av 60-talet hade hjärt-lungmaskinen nyss kommit och läkarna föreslog att Eva, som då var sex år gammal skulle opereras.

– Det var osäkert om jag skulle klara en operation. Man gav det 50/50 och min mor kände sig väldigt osäker.

Operationen sköts upp och först i mars 1974 när hon var 16 år gammal blev Eva opererad av hjärtläkare i Stockholm.

– Jag fick en aha-upplevelse för det kändes så lätt att andas. Tidigare hade det varit som att andas med bomull i näsan.

Efter tre veckor på sjukhus och tre veckors konvalescens fick Eva börja skolan igen och tre år senare vid ett återbesök blev hon friskförklarad. Vid återbesöket var det en amerikansk läkare på plats som för första gången undersökte henne med ultraljud istället för kateterisering. Det var då en ny teknik och läkaren var på besök för att undervisa sina svenska kollegor i den nya tekniken.

– Man känner sig ödmjuk för livet. Två av mina tre barn har fötts med hål mellan hjärtats kamrar men det har senare växt bort. Idag kan jag leva helt som vanligt och jag har aldrig känt mig annorlunda.

Forskningen räddar liv

Hjärt-lungmaskinen som kom 1954, och ultraljud vid hjärtundersökningar Sverige var först med år 1953, blev revolutionerade för hjärtpatienter. Idag handlar forskningen om hjärtkirurgi mycket om att kunna minska komplikationer, förbättra klaffprotester och utveckla mekaniska pumpar som stöttar hjärtat. Det världsunika forskningsprojektet SCAPIS, som Hjärt-Lungfonden driver tillsammans med de stora universitetssjukhusen, kommer att bidra med värdefulla data för att avgöra vem som gynnas bäst av operationer.

Under resans gång har vi uppnått mycket. Forskningen har fram till idag räddat över 150 000 liv och sparat miljarder kronor åt samhället. Allt detta tack vare den forskning som svenska folket har gett sitt stöd till. Att vi är stolta över det som har varit betyder inte att vi är nöjda, vi blickar framåt.

Nästa milstolpe är mycket konkret och genombrottet kommer i närtid. Tack vare SCAPIS, en världsunik kunskapsbank som vi bygger upp på Sveriges sex universitetssjukhus, får forskarna ett unikt material att arbeta med.

Målet är att man med ett enkelt blodprov ska kunna se vem som kommer drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom. Med de kunskaperna kan man skräddarsy behandling så att riskpersonerna slipper att drabbas.

För att ta nästa steg behövs mer pengar till forskningen. Tiotusentals givare ger redan generösa gåvor till Hjärt-Lungfonden och din gåva behövs också. Vi måste bli fler som ger till forskningen. Ge en jubileumsgåva och var med och skapa nästa stora genombrott. Tillsammans räddar vi liv!

Skicka länk till denna artikel

 (frivilligt) Skicka

Din länk har skickats!

Stäng