Nyhetsarkiv

Många barn och unga äter dåligt och rör sig för lite enligt ny hälsostudie

Endast fyra av tio barn äter grönsaker varje dag och tonåringar spenderar tre timmar eller mer per dag framför en skärm utanför lektionstid, det är en del av slutsatserna från årets Pep-rapport som utförts med stöd av Hjärt-Lungfonden.

Svimning ökar risk för allvarlig hjärthändelse

Personer som läggs in på sjukhus på grund av svimning har ökad risk för allvarliga hjärthändelser. Det visar en studie gjord vid synkopeenheten vid Lunds universitetssjukhus i Malmö.

Livsavgörande läkemedel har sämre effekt på snusare

Läkemedel som används vid akut hjärtinfarkt har visat sig ha sämre effekt på snusare, enligt en studie från Danderyds sjukhus.

Zebrafiskar hjälper genforskare

Genom att studera Zebrafiskar med mikroskop ska forskare vid Uppsala universitet försöka ta reda på vilka gener som ligger bakom bland annat hjärt-kärlsjukdomar.

Promenera regelbundet och minska risken för allvarlig stroke

Promenad en halvtimme om dagen ger mindre risk för att en eventuell stroke blir allvarlig. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg som utförts mellan år 2014 och 2016.

Renovering av lungor ger fler transplantationer

En svensk metod för att renovera donerade lungor som inte uppfyller traditionella kriterier för donation kan ge fler lungsjuka människor chansen att överleva. Nu bekräftar en studie finansierad av Hjärt-Lungfonden att metoden fungerar och är säker att använda vid transplantation.

Mindre risk för astma med fler hundar i familjen

En ny studie från Karolinska Institutet och Uppsala universitet visar att barn som växer upp med flera hundar har lägre risk för att utveckla astma, särskilt om hundarna är tikar.

Fem kvinnliga forskare som bedriver livsviktig forskning

Idag, på internationella kvinnodagen, tar vi tillfället i akt att hylla fem kvinnliga forskare som bedriver livsviktig forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden. Läs mer om sambandet mellan tarmflora och hjärt-kärlsjukdom, livsstilens betydelse för hälsan, de farliga placken i kärlen samt varför fler kvinnor än män lider av andfåddhet.

En bästa kompis behöver inte vara jämnårig

En bästa kompis behöver inte vara jämnårig, den roligaste lekkamraten kan lika gärna vara en morfar eller farmor. Kolla in vår nya film och dela den med någon som du gillar att leka med.

Nio sunda tips för ett hälsosamt 2019

Har du lovat att vara mer hälsosam i år? Här nio enkla tips för ett sunt 2019 från professorn bakom Sundkurs, Mai-Lis Hellénius. Det är inte för sent att komma igång!