Nyhetsarkiv

7 av 10 svenskar saknar någon som har dött i förtid

För många människor är julen en svår högtid – en ny Sifoundersökning på uppdrag av Hjärt-Lungfonden visar att 7 av 10 svenskar, 70 procent, saknar någon som har dött i förtid. Samtidigt visar ny statistik att antalet svenskar med hjärt-kärlsjukdom har ökat till två miljoner.

Hjärt-Lungfonden stödjer kampanjen Tobaksfri Skoltid

Nio av tio ungdomar uppger att kompisars påverkan är främsta orsaken till att börja röka. Det visar den senaste mätningen av ungdomars attityder till tobak som gjorts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation, i initiativet Tobaksfri Skoltid som Hjärt-Lungfonden stödjer.

Revolutionerande metod gör det enklare att upptäcka KOL

En ny studie med stöd av Hjärt-Lungfonden, har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för KOL. Förhoppningen är att metoden ska finnas tillgänglig för både vårdgivare och KOL-patienter inom 5–10 år.

Ny kylmetod skyddar hjärnan vid plötsligt hjärtstopp

En ny studie visar att det är möjligt att säkert kyla ned hjärtstoppspatienter utanför sjukhus. Den nya metoden kan få stor betydelse för att minska de hjärnskador som uppkommer vid plötsligt hjärtstopp.

Endast en av två pensionärer kontrollerar sitt blodtryck

Trots att högt blodtryck är en av de allvarligaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom kontrollerar endast varannan pensionär sitt blodtryck regelbundet.

Viktig forskning får stort anslag

Hon tilldelas sex miljoner kronor för sina studier om den gåtfulla lungsjukdomen sarkoidos, vilket kan leda till säkrare diagnostik och förbättrade behandlingsmetoder.

Sex miljoner till viktig sarkoidosforskning

Prins Daniels anslag till yngre lovande forskare tilldelas i år forskaren Anna Smed Sörensen som studerar sjukdomen sarkoidos.

Fina presenter som räddar liv

I vår gåvoshop hittar du flera fina presenter som säljs till förmån för forskningen. Perfekt för höstens kalas och som julklappar.

Rapport visar stora skillnader i strokevård i landet

Svensk strokevård brister i jämlikhet. Enligt en ny rapport är skillnaden i tid till akutbehandling stor beroende på var man bor. Mindre än hälften av landstingen når upp till målen.

Hjärt-Lungfonden söker en kommunikatör

Brinner du för att utveckla digitalt innehåll? Nu söker vi dig som är kommunikatör med minst fem års erfarenhet av att arbeta med digitala kanaler.