Hjärt-LungPodden

I Hjärt-LungPodden hör du berättelser och reportage om människor som oväntat drabbats av hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.

Inspelning av Hjärt-Lungfondens podd

Utan ständiga forskningsframsteg kring dessa sjukdomar, som fortfarande är Sverige vanligaste dödsorsak, hade få av dem överlevt. Samtalen med drabbade, forskare och experter leds av journalisten Lydia Capolicchio.

Hjärt-LungPodden – avsnitt 1 STROKE

Maja, gravid i sjätte månaden, berättar om när hon helt oväntat får en stroke. Hur vanligt är det att unga drabbas? Stroke orsakas av en propp eller ett brustet kärl i hjärnan. En av landets främsta forskare inom området ger sin bild av stroke.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 2

I avsnittet berättar Elin, en f.d. allsvensk fotbollsspelare, om när hjärtat utan förvarning stannade. Plötsligt hjärtstopp orsakas av elektriskt kaos i hjärtmuskeln. En av landets främsta forskare inom området ger sin bild av det livshotande tillståndet.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 3

I avsnittet berättar en pappa om sin dotter Heddas medfödda hjärtfel. En ny ven, från en kalv, opererades in och idag kan Hedda leva och leka som andra. Dagens forskning ger morgondagens vård, och därför skriver många in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 4

Hjärt-LungPoddens jurist ger svar på viktiga frågor kring arv, vem som ärver vem och hur man undviker tvister. I avsnittet berättar författaren Ewa Persson om hur hon överlevt flera hjärnblödningar och hur hjärt-kärlsjukdom genomsyrat släkten.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 5

Fler och fler skriver in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente i syfte att stödja livsviktig forskning för kommande generationer. Hjärt-LungPoddens jurist Lena Krantz resonerar tillsammans med programledaren om situationer kring själva testamenteskrivningen

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 6

Många vill ge tillbaka till den forskning och vård som förlängt det egna livet, därför är det vanligt att skriva in en del av sitt arv till Hjärt-Lungfonden. Juristen Lena Krantz resonerar med programledaren om varför alla kan ha nytta av ett testamente.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden: Malena Ivarsson om samlivet vid hjärtsjukdom

Bland Sveriges drygt två miljoner hjärt-kärlsjuka finns det många tankar kring ämnet sex- och samlevnad. Vi bjöd in sexolog Malena Ivarsson för att prata om frågor och funderingar bland drabbade.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 9

Det är många som vill skriva in Hjärt-Lungfonden i sitt testamente för att ge tillbaka till den forskning och vård man själv kan ha fått ett förlängt liv av. I samband med testamenteskrivning kan en del frågor uppstå, bland annat om Enskild egendom.

Lyssna på avsnittet

Hjärt-LungPodden - avsnitt 10

Harald Treutiger berättar om sin väg tillbaka från den infarkt han drabbades av på en fotbollsplan. Hjärt-LungPoddens gästas även av jurist Lena Krantz som ger vägledning kring hur man kan undvika att tvister uppstår den dag ett testamentekuvert öppnas.

Lyssna på avsnittet

Vad säger professorn om rörelse?

Hur kan det komma sig att svenska folket aldrig har suttit stilla så mycket som nu. Hur kan man enkelt motverka denna stillasittande och tickande bomb för folkhälsan? Podden bjöd in professor och överläkare Mai-Lis Hellénius för att få svar.

Lyssna på Hjärt-Lungpodden

Vad säger professorn om maten?

Vi lever i en tid där mycket fokus är på vad vi äter, men hur ska man förhålla sig till all information kring mat och dieter? Vilken är den bästa maten ur ett hälsoperspektiv enligt forskningen? Podden bjöd in professor och överläkare Mai-Lis Hellénius.

Lyssna på Hjärt-LungPodden