If vill vara det mest omtänksamma försäkringsbolaget

Hjärt-Lungfonden är en drömpartner för försäkringsbolaget If. Tillsammans ska vi bidra till bättre folkhälsa och att fler hjärtstartare kommer människor till godo.

Kristian Hultqvist, Kommunikationschef If
Fotograf: Malin Byström Sjödin

Kristian Hultqvist, Kommunikationschef If

Fotograf: Malin Byström Sjödin

If har länge letat efter en partner att kroka arm med, berättar försäkringsbolagets kommunikationschef Kristian Hultqvist. Att det blev Hjärt-Lungfonden är logiskt.

– Det är en drömpartner för oss. Tillsammans kan vi göra skillnad för människors liv, bidra till folkhälsa och minska risken för att människor drabbas av sjukdom och skada, säger han. If har som mål att vara det mest omtänksamma försäkringsbolaget, där hälsosamma val och friska liv står i centrum.

– Vi är engagerade i att våra kunder håller sig friska.

Vi kan bidra med rådgivning kring hälsosamma livsval, till exempel. Vi har en sjukvårdsförsäkring med förebyggande inslag. Och vi kan stödja Hjärt-Lungfondens arbete med att motverka den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

If är en av Hjärt-Lungfondens partners i initiativet ”Hjärtsäkrat grannskap”, som gör det möjligt för människor att samla in pengar för att köpa in hjärtstartare till sitt bostadsområde, hyreshus eller bostadsrättsförening. If kommer inte minst att bidra med en informationskampanj för att berätta om värdet att få ut fler hjärtstartare.

– De flesta hjärtstopp sker i hemmet där det i dag råder brist på hjärtstartare. Jag hoppas att vi kan nå ut med det viktiga budskapet till 3,9 miljoner kunder, att fler hjärtstartare behövs nära hemmen.

If har också ett antal kontor runt om i Sverige. Där har man sedan tidigare hjärtstartare inomhus. Genom att sätta upp hjärtstartare utanför kontoren vill man nu öka tillgängligheten för fler.
– Partnerskapet med Hjärt-Lungfonden har fått oss att förstå värdet av att sätta upp hjärtstartare utomhus. Hittills sitter en på fasaden till vårt huvudkontor i Bergshamra men det ska självklart bli fler, säger Kristian Hultqvist.

Hur kan partnerskapet med Hjärt-Lungfonden stärka er affär?

– If är en stor samhällsaktör. Vi har ett ansvar att försöka göra samhället till en bättre plats att leva i. Som företag har vi ett intresse av att minska människors risk att drabbas av sjukdom och skada. Förhoppningsvis leder ”Hjärtsäkrat grannskap” till att fler överlever plötsligt hjärtstopp. Det är utomordentligt bra för dem som överlever men också bra för oss.

– Men vi vill inte bara vara det mest omtänksamma försäkringsbolaget. Vi vill också att kunderna uppfattar oss på det sättet. Förhoppningsvis kan partnerskapet bidra till att uppnå flera mål samtidigt.

Som många andra har Kristian Hultqvist egna erfarenheter av hjärt-kärlsjukdom. Hans far drabbades i av en hjärtinfarkt endast 61 år gammal, och både farfar och morfar hade problem med hjärtat i form av hjärtsvikt och infarkter.
– Jag inser att det finns en risk för mig att drabbas av hjärtproblem, det är något som finns med mig hela tiden och hjälper mig att fatta hälsosamma livsval. Jag har även tvingats byta ut en artär i mitt ben. Utan de duktiga kärlkirurgerna hade jag annars förr eller senare behövt amputera benet. Det slipper jag gärna, konstaterar Kristian Hultqvist.