Vad vet vi egentligen om rödbetornas hälsogörande effekter?

Vi frågade Mattias Carlström, docent i fysiologi vid Karolinska institutet, som år 2017 fick Prins Daniels anslag för forskning om ämnet nitrat som finns i rödbetor.

Forskare med kort grått hår och vit rock i labbmiljö

Rödbetor och rödbetsjuice sägs vara bra mot hjärt-kärlsjukdom. Stämmer det?

– Det är inte vetenskapligt bevisat att rödbetor
specifikt motverkar hjärt-kärlsjukdom. För det krävs stora studier som visar på
ett orsakssamband och det är svårt att genomföra sådana studier för enskilda
livsmedel.

Bör man alltså ta råden om rödbetsjuice hälsosamma effekter med en nypa salt?

– Utifrån de studier som finns kan vi konstatera att mycket tyder på att rödbetor har en
positiv inverkan. Och när det gäller frukt och i synnerhet grönsaker är de goda effekterna välbelagda. Men det är omtvistat vilka frukter och grönsaker som är mer nyttiga än andra och framför allt vilka komponenter som i huvudsak ger de gynnsamma effekterna. Jag och min forskargrupp undersöker ett ämne som heter nitrat som finns i höga halter i bland annat rödbetor och som vi tror är hälsosamt.

–  Jag tycker att man ska fortsätta dricka rödbetsjuice om man tycker om det, annars är det bra att äta mer av andra frukter, rotfrukter och grönsaker. Nitrat finns också rikligt i gröna salladsblad så det är ett alternativ för dem som inte gillar rödbetor.

Finns det några risker med att dricka mycket rödbetsjuice?

– Idén om att rödbetor är nyttigt har utnyttjats av tillverkare och det är ett problem. Går
man in i en butik ska man vara försiktig för en del av de här juicerna innehåller relativt lite rödbetsextrakt och dessutom ganska mycket socker. Man bör titta i innehållsdeklarationen innan man köper rödbetsjuice om syftet är att det ska vara nyttigt.

Rödbetsjuice används bland idrottare för att öka blodets syreupptagningsförmåga. Hur välbelagda är de effekterna?

– Det var framförallt inom idrotten man såg de första effekterna av koncentrerad rödbetsjuice
innehållande nitrat. Där visade man att det förbättrar uthålligheten. Det blev ganska uppmärksammat så många elitidrottare började med denna typ av juice eller rent av nitrattillskott. I senare studier har man sett att det främst verkar vara otränade personer som får de här goda effekterna med förbättrad ork och prestation så det talar för att många skulle kunna ha glädje av att dricka rödbetsjuice.

Vad undersöker din forskningsgrupp?

– Vi arbetar huvudsakligen med grundläggande forskning för att förstå mekanismerna bakom hur nitrat verkar. Det anslag vi har fått från Hjärt-Lungfonden har betytt otroligt mycket för att vi ska kunna ta vår forskning vidare och göra studier på patienter. Nu har jag knutit kontakt med forskare på sjukhus för att bland annat utvärdera effekten av rödbetsjuice och nitrat hos människor med njursvikt eller diabetes.