Libabröd med rödbetshummus och kryddrostade kikärtor
Perfekt lunchmat. Köp gärna brödet i matbutiker med etniskt sortiment. Lavashbröd eller tortillabröd fungerar också utmärkt.
4 st
25 min
Ingredienser
- 4 medelstora s.k. libabröd (stor platta tunnbröd) lavashbröd eller tortillabröd
- 65 g babyspenat,
- 2 avokado, skalade, urkärnade och skivade
- God olivolja
- 1 krm salt och nymald svartpeppar
Rödbetshummus
- 150 g fetaost, 10 %
- 1 burk kikärtor, (ca 400 g), sköljda
- 1 medelstor rödbeta, skalad och finriven
- 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
- ½ tsk flytande honung
Kryddrostade kikärtor
- Resten av kikärtorna
- 2 krm rökt paprikapulver
- Olivolja till stekning
- 1 krm salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Värm bröden cirka 4-5 minuter i ugnen precis innan du ska fylla dem.
- Lägg ut bröden och fördela rödbetshummusen, kikärtor, spenat och avokado ovanpå. Ringla över lite god olivolja och krydda med nymald peppar. Rulla ihop och ät direkt.
- Smula fetaosten i en matberedare.
- Lägg i hälften av kikärtorna.
- Lägg i den rivna rödbetan och kör till en slät röra tillsammans med vitlöken. Smaka av med honung.
- Stek resten av kikärtorna i olja på hög värme ett par minuter tillsammans med rökt paprikapulver.
- Smaka av med salt.
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla receptVill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt