Libabröd med rödbetshummus och kryddrostade kikärtor

Libabröd med rödbetshummus och kikärtor på.

Perfekt lunchmat. Köp gärna brödet i matbutiker med etniskt sortiment. Lavashbröd eller tortillabröd fungerar också utmärkt.

4 st
25 min

Ingredienser

  • 4 medelstora s.k. libabröd (stor platta tunnbröd) lavashbröd eller tortillabröd
  • 65 g babyspenat,
  • 2 avokado, skalade, urkärnade och skivade
  • God olivolja
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar

Rödbetshummus

  • 150 g fetaost, 10 %
  • 1 burk kikärtor, (ca 400 g), sköljda
  • 1 medelstor rödbeta, skalad och finriven
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
  • ½ tsk flytande honung

Kryddrostade kikärtor

  • Resten av kikärtorna
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • Olivolja till stekning
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Värm bröden cirka 4-5 minuter i ugnen precis innan du ska fylla dem.
  3. Lägg ut bröden och fördela rödbetshummusen, kikärtor, spenat och avokado ovanpå. Ringla över lite god olivolja och krydda med nymald peppar. Rulla ihop och ät direkt.
  4. Smula fetaosten i en matberedare.
  5. Lägg i hälften av kikärtorna.
  6. Lägg i den rivna rödbetan och kör till en slät röra tillsammans med vitlöken. Smaka av med honung.
  7. Stek resten av kikärtorna i olja på hög värme ett par minuter tillsammans med rökt paprikapulver.
  8. Smaka av med salt.
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt