Rödbetssallad med chèvre och kryddstekta valnötter

Rödbetssallad med chèvre och kryddstekta valnötter

Härlig vintersallad med mycket smak. Passar utmärkt på julbordet.

8 st
50 min

Ingredienser

  • 8 medelstora färska röd- och eller gulbetor, färdigkokta går bra
  • 1 polkabeta, tunt hyvlad (kan uteslutas)
  • 1 msk olivolja
  • 100 g chèvre utan skal, s k chèvre doux
  • ½ dl torkade tranbär
  • 1 näve rucola
  • ½ tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Kryddstekta valnötter

  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 nypa chililflakes
  • ½ krm malen kanel

Lönnsirapvinägrett

  • ½ dl olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk lönnsirap eller flytande honung
  • 1 krm salt samt några varv med pepparkvarnen

Gör så här

  1. Koka betorna (utom polkabetan) med skal i vatten i en kastrull, cirka 45 minuter eller tills de är mjuka. Känn med sticka.
  2. Spola dem under kallt vatten och gnid av skalen.
  3. Skär betorna i klyftor och blanda med lite olivolja samt salt och nymald svartpeppar.
  4. Lägg klyftorna på ett fat och smula över chèvren. Strö på tranbären.
  5. Hetta upp rapsoljan i en panna och lägg i valnötskärnor, chiliflakes och kanel. Rör runt medan du steker dem lätt någon minut. Se upp för det bränns lätt.
  6. Strö på nötterna på salladen.
  7. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla över lite av den.
  8. Dra ett par varv med pepparkvarnen.
  9. Vänd rucolan i lite vinägrett och strö på tillsammans med den hyvlade polkabetan.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept