Forskning visar att hälsosamma vanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Låt dig inspireras av friskfaktorer för ett friskare liv.

Det finns idag mycket forskning som visar på ett klart samband mellan fysisk aktivitet och positiva hälsoeffekter. Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för en för tidig död och motverkar uppkomsten av ett stort antal kroniska sjukdomar. Forskning visar också att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Illustration över en man som joggar

Motion och rörelse

Vardagsrörelser är något du kan göra mer av i din vardag för att på så sätt öka din fysiska aktivitet och påverka din hälsa.

Rörelse i vardagen
Illustration över hälsosam mat som sallad, nötter fisk

Mat och kost

Mer grönsaker, frukt, bär, fisk, oljor och fullkorn, och mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött, chark och smör. Det är tumregeln för hälsosamma matvanor.

Mer om hälsosam mat
Illustration över kvinna som gör yoga

Ändra en vana

Prova det som kallas mikrovanor – ett effektivt sätt att nå hållbara förändringar. Professor Anders Rosengren berättar mer om att förändra en vana.

Testa mikrovanor
Illustration av sovande man

Bra sömn

Sömn är grunden för bra hälsa och livskvalitet. Här får du lite grundläggande sömnkunskaper och en mängd tips som du kan ha nytta av.

Tips för god sömn
Bord med rödbetor, passionsfrukt, kokosflingor, blåbär och banan

Sundkurs – om livsstilens betydelse för hälsan

Sundkurs är en faktabas och inspirationskälla baserad på den samlade vetenskapen om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa. Lär dig allt om fysisk aktivitet, matvanor, stress och sömn.

Till Sundkurs
Borsta för hjärtat

Borsta tänderna – för hjärtats skull

Sambandet mellan munhälsan och risken för hjärt-kärlsjukdom är fortfarande ganska okänt hos oss svenskar. Ett nytt initiativ ska öka kunskapsnivån.

Borsta tänderna – för hjärtats skull
Ett omkullvält saltkar på ett bord

Riskfaktorer

Risken att drabbas av sjukdom i hjärta eller lunga ökar avsevärt hos dem som använder tobak, stressar mycket, har högt blodtryck och högt kolesterolvärde.

Lär dig mer om riskfaktorer