Forskning ger bättre vård
För alla som lever med hjärt-lungsjukdom har forskningens framsteg lett till bättre diagnostik, bättre behandlingar och bättre vård.
Resultat av forskningenHjärt- och lungsjukdomar drabbar miljontals människor. Det behöver inte vara så.
I över 100 år har Hjärt-Lungfonden bekämpat våra största folksjukdomar för att ge människor ett längre och friskare liv. Här kan du läsa mer om våra prioriterade forskningsområden och se vad forskningen kan göra för dig.
Idag lider cirka 800 000 personer i Sverige av den inflammatoriska folksjukdomen astma.
Av dem har 15 till 25 procent svårt att få god kontroll på sin astma. Under en attack dras luftrörens muskler samman vilket begränsar luftflödet och försvårar andningen.
Forskningens mål är att bättre förstå hur olika typer av astma uppkommer, förbättra diagnostiken samt utveckla och individanpassa behandlingar som förbättrar livskvaliteten.
Det föds i medeltal fem barn med hjärtfel i Sverige varje dygn.
Barn drabbas dessutom, liksom vuxna, av andra hjärtsjukdomar, exempelvis rytmrubbningar och hjärtmuskelsjukdomar.
Forskningens mål är att ge oss en djupare förståelse av de bakomliggande orsakerna. Med bättre diagnos och behandling – från fosterstadiet och upp i åldrarna – ska forskningen också bidra till att hjärtsjuka barn kan leka och leva som alla andra.
Idag har omkring en halv miljon svenskar en diabetesdiagnos.
Personer med diabetes löper en kraftigt ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.
Forskningens mål är att bättre förstå sambandet mellan diabetes och hjärt-kärlsjukdom. På så sätt kan bättre behandlingsmetoder utvecklas som kan förhindra följdsjukdomar hos dig som har diabetes.
I Sverige får i genomsnitt tre personer i timmen en hjärtinfarkt.
Inte bara äldre, utan även yngre och personer mitt i livet drabbas. Många av dem dör innan de når sjukhuset. De som överlever upplever ofta att de fått en ny chans i livet. De löper dock en stor risk att drabbas på nytt och många av dem utvecklar hjärtsvikt.
Forskningens mål är att förutse och förhindra hjärtinfarkter, samt ta fram nya behandlingar som ger dig som genomlevt en hjärtinfarkt fler friska år.
I Sverige har cirka 400 000 personer den allt vanligare diagnosen förmaksflimmer.
Tillståndet leder varje år till tusentals fall av stroke. Förmaksflimmer orsakas av oreda i de elektriska impulserna som styr hjärtats rytm. Sjukdomen är ofta funktionsnedsättande och förenad med en mycket dålig livskvalitet.
Forskningens mål är att tidigare hitta dig som har förmaksflimmer, förbättra din livskvalitet och minska risken för att du ska drabbas av stroke.
Minst 250 000 svenskar lider av hjärtsvikt.
Det är en allvarlig sjukdom där hjärtat inte orkar pumpa ut blod för att möta kroppens behov. De drabbade behöver ofta avancerad läkemedelsbehandling och ibland hjärtkirurgi för att leva längre.
Forskningens mål är att hjärtsvikt upptäcks tidigare och att behandlingen förbättras, så att du som drabbas får ett längre liv med ökad livskvalitet tillsammans med dina nära och kära.
Mellan 400 000 och 700 000 människor i Sverige beräknas ha lungsjukdomen KOL.
Många av dem har ännu inte fått diagnosen. I snitt dör åtta personer varje dygn på grund av folksjukdomen, som försvårar luftflödet till och från lungorna.
Forskningens mål är att bättre förstå samlingsdiagnosen KOL samt utveckla ny individanpassad behandling som minskar lidandet och risken för en för tidig död för dig som har sjukdomen.
Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp, ett livshotande tillstånd där hjärtat slutar att pumpa blod. Bara cirka 600 överlever.
Forskningens mål är att du som råkar ut för hjärtstopp ska överleva och inte få hjärnskador. Fler kan klara livhanken om omhändertagandet i akutfasen och behandlingen utvecklas. Forskningen syftar även till att förebygga att du drabbas av hjärtstopp.
I genomsnitt drabbas 70 personer i Sverige av stroke varje dygn.
Stroke, som är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning, innebär en försämrad blodförsörjning till hjärnan. Av de drabbade avlider många, medan andra blir svårt funktionsnedsatta och/eller personlighetsförändrade.
Forskningens mål är att minska antalet fall av stroke och andelen patienter som dör. Forskningen syftar också till att förhindra fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar efter stroke, så att du som drabbas kan leva ditt liv med god livskvalitet.
Obstruktiv sömnapné – tillfälliga andningsuppehåll i sömnen – rapporteras hos cirka 10 procent av kvinnorna och 20 procent av männen i åldern 30-60 år.
Mörkertalet är stort. Sömnapné leder ofta till försämrad livskvalitet och medför en förhöjd risk för olyckor och hjärt-kärlsjukdom.
Forskningens mål är att hitta sätt att identifiera vilka patienter med sömnapné som bör behandlas. Forskningen syftar också till att utveckla bättre behandlingsmetoder och förhindra utveckling av hjärt-kärlsjukdom hos dig som har sömnapné.
Enligt WHO är omkring en fjärdedel av världens befolkning infekterad av bakterien som orsakar tbc.
Cirka tio procent av de infekterade kan under sin livstid utveckla aktiv sjukdom, som oftast ger kronisk hosta och viktnedgång. Sjukdomen riskerar leda till döden om den inte behandlas. Multiresistent tbc utgör ett ökande problem och den multiresistenta varianten finns även i Sverige.
Forskningens mål är bättre diagnostik samt nya vaccin och behandlingsstrategier för dig som drabbats av sjukdomen – framsteg som också möter det globala hotet.
För alla som lever med hjärt-lungsjukdom har forskningens framsteg lett till bättre diagnostik, bättre behandlingar och bättre vård.
Resultat av forskningenFler människor lider och dör av hjärt- och lungsjukdom än av något annat. Som månadsgivare stödjer du forskningen långsiktigt och får varje nytt nummer av tidningen Forskning för hälsa exklusivt i brevlådan.
Bli månadsgivare nuPlusgiro 90 91 92-7
Bankgiro 909-1927
Swish 90 91 92 7
Telefon: 0200-88 24 00
E-post:
Hjärt-Lungfonden
Box 2167
103 14 Stockholm
Telefon: 08-566 24 200
E-post:
Organisationsnummer: 802006-0763