Dahl Medical ser till att hjärtstartare finns och fungerar

Dahl Medical är ny företagspartner till Hjärt-Lungfonden. Tillsammans ska de hjärtsäkra bostadsområden och få fler hjärtstartare tillgängliga dygnet runt.

– Vi vill göra hjärtstartare tillgängliga för alla, säger företagets grundare och vd Henrik Dahl.

Henrik Dahl, Grundare och VD

Henrik Dahl, Grundare och VD

Dahl Medical säljer och distribuerar första hjälpen-produkter, första förbandslådor och väskor, skåp, ögonduschar samt hjärtstartare, med tillbehör och service, utbildning i Hjärt- lungräddning och dockor att träna hjärt-lungräddning på. Nu är de ny samarbetspartner till Hjärt-Lungfonden där de tillsammans med ett par andra aktörer ingår i kampanjen ”Hjärtsäkrat grannskap”.
Målet med kampanjen är att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden och få fler människor att agera vid hjärtstopp. Tanken är att människor ska starta insamlingar för att köpa in en hjärtstartare till just sitt bostadsområde.

– Tillsammans erbjuder vi en helhetslösning med hjärtstartare, skåp, service, uppföljning och instruktioner kring hjärtlungräddning. Där kommer vi att vara med och se till att hjärtstartaren fungerar och att service sköts. Just service och det långsiktiga engagemanget för att hjärtstartaren ska vara funktionell under många år är en av marknadens utmaningar som vi tar ansvar för, förklarar Henrik Dahl.

Sveriges största distributör av publika hjärtstartare

Henrik Dahl är grundare av Dahl Medical, med ett 20-tal anställda och huvudkontor i Nacka utanför Stockholm. Dahl Medical är idag Sveriges största distributör av publika hjärtstartare.

– Våra hjärtstartare är för publik användning och genom vårt partnerskap med Hjärt-Lungfonden hoppas vi nå ut med fler hjärtstartare nära hemmet och områden där hjärtstoppen sker. All forskning säger att det räddar liv och det är det viktigaste för oss, menar Henrik Dahl.

"Att göra hjärtstartare tillgängliga dygnet runt och i varje gathörn eller trapphus vore en dröm"

– Det vore fantastiskt om vårt samarbete kan leda till att fler blir engagerade, köper eller samlar in till en hjärtstartare och sätter upp den på ett ställe där alla kan nå den dygnet runt. Det är otroligt häftigt att vi är med och bidrar till att rädda liv. Det finns för få hjärtstartare tillgängliga i samhället och många fler liv kan räddas om hjälpen finns närmare, menar han.
Henrik Dahl har egna erfarenheter av hjärt-kärlsjukdom. Hans far drabbades av både hjärtinfarkt och stroke, som han sedermera avled av. Dessutom är Henrik gudfar till ett barn som föddes med AVE-block, som ledde till att han fick en pacemaker endast två månader gammal.

– Det är klart att det har påverkat mig att göra mer i dessa frågor, men jag får även nästan dagligen ta del av historier från verkligheten där jag på ett tydligt sätt ser vilken skillnad på liv eller död en tillgänglig hjärtstartare gör. Jag älskar att samarbeta med Hjärt-Lungfonden, som har forskningen i grunden. Utan forskning blir det ingen positiv utveckling. Att sedan stora bolag som Philips och If är med och stärker kampanjen och samarbetet ännu mer. Tillsammans kan vi förändra, menar Henrik Dahl.

Hur kan samarbetet med Hjärt-Lungfonden stärka er affär?

– Den blir trovärdig och visar att vi vill väl, att vi går raka i ryggen och gör detta med hjärta och själ. Jag kan lova att om vi får pengar över kommer vi att fortsätta skänka dem till Hjärt-Lungfonden och den otroligt viktiga forskning de stöttar.

Fakta: Dahl Medical

Henrik Dahl, vd, startade Dahl Medical 1994.

Företaget har i dag drygt 20 anställda.

Dahl Medical säljer och distribuerar skåp för första hjälpen-produkter, första förbandslådor och väskor, ögonduschar samt hjärtstartare (med tillbehör och service) och dockor att träna hjärt-lungräddning på. Företaget säljer dessutom utbildningar inom hjärtlungräddning. Dahl Medical är kvalitetscertifierade med ISO 9001, ISO 14001 och ISO 13485.