Grön pytt med det sista av julskinkan
Ta vara på julens härliga rester. Ett snabbt och lätt pyttipannarecept av rester från julbordet.
4 st
30 min
Ingredienser
- 3 medelstora morötter, skalade och skivade (ca ½ cm tjocka)
- 500 g brysselkål, delade oliv- eller rapsolja till stekning
- 1 gul lök, skalad och hackad
- kokt potatis, tärnad 400 g
- 100 g julskinka, tärnad (eller annan köttrest)
- 1-2 msk senap av valfri sort
- 0,5 tsk ½ tsk salt
- nymald svartpeppar efter smak
Till servering
- 4 ägg
- grönsallad eller råkost
Till dekoration
- hackad färsk timjan, alt persilja
Gör så här
- Koka morötter och brysselkål cirka 3 minuter tills de är nätt och jämt mjuka. Häll av.
- Stek morötter och brysselkål i olja i en stekpanna så det får färg. Ta upp och ställ åt sidan.
- Stek sedan löken i pannan så den blir mjuk. Ta upp och ställ åt sidan.
- Stek potatisen gyllene och blanda allt i pannan.
- Tillsätt skinka och senap, låt allt bli varmt.
- Salta och peppra.
- Stek äggen som du vill ha dem i olja i en stekpanna.
- Servera pytten med äggen, en grönsallad eller råkost.
- Dekorera med hackad timjan.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept