Grön pytt med det sista av julskinkan

Grön pytt på en tallrik.

Ta vara på julens härliga rester. Ett snabbt och lätt pyttipannarecept av rester från julbordet.

4 st
30 min

Ingredienser

  • 3 medelstora morötter, skalade och skivade (ca ½ cm tjocka)
  • 500 g brysselkål, delade oliv- eller rapsolja till stekning
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • kokt potatis, tärnad 400 g
  • 100 g julskinka, tärnad (eller annan köttrest)
  • 1-2 msk senap av valfri sort
  • 0,5 tsk ½ tsk salt
  • nymald svartpeppar efter smak

Till servering

  • 4 ägg
  • grönsallad eller råkost

Till dekoration

  • hackad färsk timjan, alt persilja

Gör så här

  1. Koka morötter och brysselkål cirka 3 minuter tills de är nätt och jämt mjuka. Häll av.
  2. Stek morötter och brysselkål i olja i en stekpanna så det får färg. Ta upp och ställ åt sidan.
  3. Stek sedan löken i pannan så den blir mjuk. Ta upp och ställ åt sidan.
  4. Stek potatisen gyllene och blanda allt i pannan.
  5. Tillsätt skinka och senap, låt allt bli varmt.
  6. Salta och peppra.
  7. Stek äggen som du vill ha dem i olja i en stekpanna.
  8. Servera pytten med äggen, en grönsallad eller råkost.
  9. Dekorera med hackad timjan.

Recept för julen

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept