Grönkålssallad med äpple
Perfekt tillbehör till julmaten. Sallad med både grönkål, äpple, mandel och ädelost.
4 st
25 min
Ingredienser
- 150 g färska grönkålsblad, mittsträngen bortskuren och bladen grovt strimlade
- 1 äpple, delad, urkärnad och tunt skivad
- 75 g mager ädelost
- 2 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1 krm salt
- nymald svartpeppar efter smak
Honungsrostade mandlar
- 50 g sötmandlar, skållade
- 1 msk oliv- eller rapsolja
- 1 tsk honung
- 1 krm malen kanel
- ½ krm salt
Dekoration
- ½ dl lingon
Gör så här
- Koka upp en stor kastrull med vatten och blanchera de strimlade bladen några sekunder.
- Lägg dem i ett durkslag och spola iskallt vatten över. Låt rinna av och krama sedan ur allt överflödigt vatten.
- Lägg grönkålen på ett stort fint fat. Lägg på äppelskivorna.
- Vispa ihop olivolja och balsamvinäger och häll över salladen, blanda om.
- Smula över ädelosten och dekorera med lingonen.
- Stek mandlarna hastigt i oljan och rör i honungen. Pudra över kanel och salt.
- Strö mandlarna över salladen.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept