Rågbröd med valnötter och pomerans

Rågbröd med valnötter och pomerans

Ett riktigt fint julbröd med smak av valnötter och pomerans.

20 st
120 min

Ingredienser

  • 1 dl rapsolja
  • 5 dl vatten
  • 1 paket jäst, 50 g
  • 1 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk malen pomerans
  • 75 g valnötskärnor, lätt krossade

Gör så här

  1. Värm olja och vatten och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke, gärna till en köksmaskin och tillsätt vätskan, salt och honung.
  3. Blanda i mjölsorterna och pomeransen, lite i sänder.
  4. Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter.
  5. Låt degen jästa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
  6. Knåda degen på mjölat bakbord och arbeta in valnötterna.
  7. Forma till en rund stor limpa och lägg på bakpappersklädd plåt.
  8. Pudra över lite rågmjöl och låt det jäsa övertäckt i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  10. Flytta upp brödet i övre delen av ugnen och grädda ytterligare cirka 10 minuter.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept