Rågbröd med valnötter och pomerans
Ett riktigt fint julbröd med smak av valnötter och pomerans.
20 st
120 min
Ingredienser
- 1 dl rapsolja
- 5 dl vatten
- 1 paket jäst, 50 g
- 1 tsk salt
- 2 msk flytande honung
- 7 dl grovt rågmjöl
- 6 dl vetemjöl
- 1 msk malen pomerans
- 75 g valnötskärnor, lätt krossade
Gör så här
- Värm olja och vatten och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, gärna till en köksmaskin och tillsätt vätskan, salt och honung.
- Blanda i mjölsorterna och pomeransen, lite i sänder.
- Arbeta degen för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter.
- Låt degen jästa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
- Knåda degen på mjölat bakbord och arbeta in valnötterna.
- Forma till en rund stor limpa och lägg på bakpappersklädd plåt.
- Pudra över lite rågmjöl och låt det jäsa övertäckt i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
- Flytta upp brödet i övre delen av ugnen och grädda ytterligare cirka 10 minuter.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept