Focaccia med oliver och rosmarin
Festbröd som räcker till många. Bra bröd till buffé och fest.
12 st
90 min
Ingredienser
- 50 g Jäst
- 1 l Vatten, 37 grader
- 1 tsk Salt
- 1 msk Olivolja
- ca 10 dl Specialvetemjöl
- 1 dl Oliver av valfri sort, utan kärna
- 3 msk Grovhackad färsk rosmarin alt 2 tsk torkad
- 1 tsk Flingsalt med jod
Gör så här
- Lös jästen i det ljumma vattnet.
- Tillsätt salt och olivolja och blanda tills jästen löst sig helt.
- Ha i mjölet, lite i sänder och bearbeta degen cirka 10 minuter i maskin.
- Den ska vara ganska lös. Jäs degen i bunken övertäckt med plast i cirka 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Stjälp upp den mycket kladdiga degen på en bakpappersklädd stor långpanneplåt.
- Lägg på oliverna och tryck ner dem lätt i degen.
- Fördela rosmarin över och strö på flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter.
- Låt svalna på bakgaller och skär det sedan i kvadrater.
Goda recept till buffén
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept