Focaccia med oliver och rosmarin

Focaccia med oliver och rosmarin på en plåt

Festbröd som räcker till många. Bra bröd till buffé och fest.

12 st
90 min

Ingredienser

  • 50 g Jäst
  • 1 l Vatten, 37 grader
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Olivolja
  • ca 10 dl Specialvetemjöl
  • 1 dl Oliver av valfri sort, utan kärna
  • 3 msk Grovhackad färsk rosmarin alt 2 tsk torkad
  • 1 tsk Flingsalt med jod

Gör så här

  1. Lös jästen i det ljumma vattnet.
  2. Tillsätt salt och olivolja och blanda tills jästen löst sig helt.
  3. Ha i mjölet, lite i sänder och bearbeta degen cirka 10 minuter i maskin.
  4. Den ska vara ganska lös. Jäs degen i bunken övertäckt med plast i cirka 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Stjälp upp den mycket kladdiga degen på en bakpappersklädd stor långpanneplåt.
  7. Lägg på oliverna och tryck ner dem lätt i degen.
  8. Fördela rosmarin över och strö på flingsalt.
  9. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter.
  10. Låt svalna på bakgaller och skär det sedan i kvadrater.

Goda recept till buffén

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept