Potatis-ärt-sparrissallad med ugnsstekt lax

Sallad och lax i respektive skålar.

Härlig vårsallad som är enkel att göra. Passar till påsk, valborgsafton och andra vår- och försommarfestligheter.

4 st
60 min

Ingredienser

  • 700 g laxfilé, urbenad
  • 1 dl pesto
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak

Potatis-ärt-sparrissallad

  • 800 g småpotatis, tvättade
  • 1 knippe (250 g) sparris
  • 250 g frysta små ärter
  • 1 ekologisk citron, tvättad och rivet skal
  • 1 kruka dill eller dragon, hackad (spar lite till dekoration)
  • 2 ägg, mjukkokta, skalade och klyftade

Dressing

  • Saft från citronen
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk matyoghurt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra laxen och bred peston över.
  3. Tillaga i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
  4. Koka potatisen i vatten i en kastrull tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Dela potatisar som är stora i mindre bitar.
  5. Bryt av den nedre torra delen på sparrisen och släng den. Koka sparrisen snabbt i lättsaltat vatten i en kastrull, cirka 2 minuter. Spola av i iskallt vatten.
  6. Skär sparrisen i mindre bitar.
  7. Tillaga ärterna enligt anvisning på paketet. Spola dem kalla.
  8. Blanda potatis, sparris, ärter och citronskal.
  9. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över potatissalladen och vänd runt.
  10. Salta och peppra.
  11. Garnera med ägg och lite mer örter.
  12. Servera till laxen.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept