Potatis-ärt-sparrissallad med ugnsstekt lax

Härlig vårsallad som är enkel att göra. Passar till påsk, valborgsafton och andra vår- och försommarfestligheter.
4 st
60 min
Ingredienser
- 700 g laxfilé, urbenad
- 1 dl pesto
- 1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Potatis-ärt-sparrissallad
- 800 g småpotatis, tvättade
- 1 knippe (250 g) sparris
- 250 g frysta små ärter
- 1 ekologisk citron, tvättad och rivet skal
- 1 kruka dill eller dragon, hackad (spar lite till dekoration)
- 2 ägg, mjukkokta, skalade och klyftade
Dressing
- Saft från citronen
- 2 tsk fransk senap
- 1 vitlöksklyfta, skalad och riven
- 1 dl olivolja
- 3 msk matyoghurt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg laxen på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra laxen och bred peston över.
- Tillaga i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
- Koka potatisen i vatten i en kastrull tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Dela potatisar som är stora i mindre bitar.
- Bryt av den nedre torra delen på sparrisen och släng den. Koka sparrisen snabbt i lättsaltat vatten i en kastrull, cirka 2 minuter. Spola av i iskallt vatten.
- Skär sparrisen i mindre bitar.
- Tillaga ärterna enligt anvisning på paketet. Spola dem kalla.
- Blanda potatis, sparris, ärter och citronskal.
- Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över potatissalladen och vänd runt.
- Salta och peppra.
- Garnera med ägg och lite mer örter.
- Servera till laxen.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåt
Recept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept