Sallad med snabbgravad och stekt lax
Det är gott att snabbgrava laxen innan man steker den.
4 st
45 min
Ingredienser
- 600 g fin laxfilé, utan ben och skinn
- 2 tsk salt
- 1 msk rårörsocker, alt strösocker
- ½ tsk nymald svartpeppar
- oliv- eller rapsolja till stekning
Sallad
- 1 paket salladsärtor (250 g)
- 1 påse sallatsmix (65 g)
- 1 liten melon av valfri sort, skalad och tunt skivad
- 1 knippe rädisor, skivade
- 1 morot, i tunna remsor (använd potatisskalare)
- nymald svartpeppar
Dillvinägrett
- 1 tsk grov sötstark senap
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 1 msk flytande honung
- ½ dl olivolja
- 1 kruka hackad dill
Gör så här
- Skär laxen i cirka 2 x 2 cm stora kuber.
- Blanda salt och socker och klappa in laxen med det samt peppar och låt snabbgrava i kylen medan du gör salladen och vinägretten, cirka 30 minuter.
- Förväll salladsärtorna i kokande vatten 1-2 minuter. Spola av i kallt vatten.
- Vispa ihop ingredienserna till vinägretten.
- Lägg sallatsmixen på ett stort fat och blanda med resten av grönsakerna och melonen och peppra väl.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och stek laxen mycket hastigt tills den får lite färg.
- Lägg laxen på salladen och skeda över vinägretten. Servera genast.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept