Påskgodis

Påskgodis i en skål och på ett bord.

Bjud på fina praliner eller chokladdoppad torkad frukt istället för ett helt påskägg, till exempel jordnötsägg.

40 st
60 min

Ingredienser

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl sötmandel (kan bytas ut mot solros- eller pumpafrö)
  • 2 1/2 dl crunchy jordnötssmör av god kvalitet
  • 2 1/2 msk lönnsirap
  • Ev några droppar vatten
  • 100 g mörk choklad, 60-70%
  • 1-2 msk blått vallmofrö

Chokladdoppade aprikoser

  • 40 st (ca 1 påse på 250 g) torkade aprikoser
  • 75 g mörk choklad, 60-70%
  • Ev 3 msk finhackad pistagemandel eller andra mandlar, nötter eller frön

Gör så här

  1. Gör jordnötsägg. Lägg havregryn, mandlar, jordnötssmör och lönnsirap i en matberedare med kniv och kör till en massa.
  2. Prova att rulla en liten boll av cirka 2 teskedar för att se om den håller ihop. Gör den inte det så kan du droppa i lite vatten och köra lite till. Men var försiktig så det inte blir för löst.
  3. Kyl blandningen en halvitmme.
  4. Rulla cirka 40 små ”ägg” och lägg på en smörpappersklädd bricka. Smält chokladen över vattenbad.
  5. Doppa ”äggen” i chokladen med hjälp av en grillpinne, strö på vallmofrö och lägg för att stelna på smörpapperet igen.
  6. Kyl 30 minuter.
  7. Gör chokladdoppade aprikoser. Smält chokladen över vattenbad.
  8. Doppa aprikoserna i chokladen och strö gärna på hackad pistagemandel.
  9. Lägg för att stelna på ett smörpapper.
Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza - recept på hälsosam mat

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept