Påskgodis
Bjud på fina praliner eller chokladdoppad torkad frukt istället för ett helt påskägg, till exempel jordnötsägg.
40 st
60 min
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl sötmandel (kan bytas ut mot solros- eller pumpafrö)
- 2 1/2 dl crunchy jordnötssmör av god kvalitet
- 2 1/2 msk lönnsirap
- Ev några droppar vatten
- 100 g mörk choklad, 60-70%
- 1-2 msk blått vallmofrö
Chokladdoppade aprikoser
- 40 st (ca 1 påse på 250 g) torkade aprikoser
- 75 g mörk choklad, 60-70%
- Ev 3 msk finhackad pistagemandel eller andra mandlar, nötter eller frön
Gör så här
- Gör jordnötsägg. Lägg havregryn, mandlar, jordnötssmör och lönnsirap i en matberedare med kniv och kör till en massa.
- Prova att rulla en liten boll av cirka 2 teskedar för att se om den håller ihop. Gör den inte det så kan du droppa i lite vatten och köra lite till. Men var försiktig så det inte blir för löst.
- Kyl blandningen en halvitmme.
- Rulla cirka 40 små ”ägg” och lägg på en smörpappersklädd bricka. Smält chokladen över vattenbad.
- Doppa ”äggen” i chokladen med hjälp av en grillpinne, strö på vallmofrö och lägg för att stelna på smörpapperet igen.
- Kyl 30 minuter.
- Gör chokladdoppade aprikoser. Smält chokladen över vattenbad.
- Doppa aprikoserna i chokladen och strö gärna på hackad pistagemandel.
- Lägg för att stelna på ett smörpapper.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept