Lammstek kryddad med rosmarin serverad med fullkornsbulgursallad med mycket färg
Lamm är den perfekta påskmaten. Här med lätta tillbehör med mycket grönt.
6 st
60 min
Ingredienser
- 1 kg urbenad lammstek
- 2 msk torkad rosmarin
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar
- 1 msk olivolja
Bulgursallad
- 2 dl fullkornsbulgur
- 1 röd paprika, urkärnad och hackad
- 1 gul paprika, urkärnad och hackad
- 1 rödlök, skalad och hackad
- 1 stort knippe hackad bladpersilja, cirka 2 dl
- ½ citron, saften
- olivolja
Yoghurtsås
- 2 dl lätt turkisk yoghurt, 3%
- 1 tsk stark sås t ex, harissa, tabasco eller sriracha
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Gnid in lammsteken med rosmarin, vitlök, salt och peppar samt olivolja.
- Bryn köttet runtom i lite olja i en stekpanna så det får vacker färg.
- Lägg köttet i en ugnsform och stek i mitten av ugnen till 68-70 grader. Låt svalna och skär upp i tunna skivor.
- Koka fullkornsbulgur under tiden köttet är i ugnen enligt anvisning på paketet.
- Stek paprika och lök i lite olivolja och blanda i bulgurn tillsammans med persilja. Pressa i citron och rör i lite olivolja.
- Rör ihop yoghurtsåsen och servera till, tillsammans med en matig grönsallad, gärna med gröna bönor.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept