Focaccia med oliver och rosmarin

Focaccia med oliver och rosmarin på en plåt.

Festbröd som räcker till många. Bra bröd till buffé och fest.

12 st
90 min

Ingredienser

  • 50 g Jäst
  • 1 l Vatten, 37 grader
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Olivolja
  • ca 10 dl Specialvetemjöl
  • 1 dl Oliver av valfri sort, utan kärna
  • 3 msk Grovhackad färsk rosmarin alt 2 tsk torkad
  • 1 tsk Flingsalt med jod

Gör så här

  1. Lös jästen i det ljumma vattnet.
  2. Tillsätt salt och olivolja och blanda tills jästen löst sig helt.
  3. Ha i mjölet, lite i sänder och bearbeta degen cirka 10 minuter i maskin.
  4. Den ska vara ganska lös. Jäs degen i bunken övertäckt med plast i cirka 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Stjälp upp den mycket kladdiga degen på en bakpappersklädd stor långpanneplåt.
  7. Lägg på oliverna och tryck ner dem lätt i degen.
  8. Fördela rosmarin över och strö på flingsalt.
  9. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter.
  10. Låt svalna på bakgaller och skär det sedan i kvadrater.

Goda recept till buffén

Fat med hälsosam mat och skålar med hallon och björnbär.

Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?

Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.

Hjälp forskningen framåt
Nyttig pizza gjord på knäckebröd, med fikon och valnötter bland annat.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept