Kladdkaka med nötter

Mai-Lis kladdkaka med nötter

Byt ut smöret mot olivolja och baka en nyttig och fantastiskt god kladdkaka med nötter.

8 st
35 min

Ingredienser

  • 4 Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 2 dl Mild olivolja, extra virgin
  • 2 dl Vetemjöl
  • 300 g Mörk choklad, gärna med chili
  • 1 krm Salt
  • 50–100 g Blandade nötter och mandlar, grovt hackade
  • 1 nypa Flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Fukta ett bakplåtspapper och skrynkla ihop det innan du lägger det i en form med avtagbar kant, då formar det sig bättre efter formen.
  2. Rör ägg och socker försiktigt. Det ska inte bli pösigt. Vispa ner oljan.
  3. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Häll i chokladen och blanda väl. Vänd i mjölet och saltet försiktigt. Häll smeten i formen och toppa med rejält med nötter och mandlar samt lite flingsalt.
  4. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar. Den ska vara kladdig men inte rinnig. Se upp så att den inte blir torr.
  5. Servera med färska bär, apelsinbitar och kanske en klick vanliglass.

Tips! Vill du göra muffins istället fördelar du smeten i 16-18 formar (blir bäst om du ställer formarna i en muffinsplåt) och gräddar cirka 15 minuter. De ska vara kladdiga men hålla ihop.

Baka både gott och nyttigt!