Saffransmuffins med äpple, russin och mandel
Lättbakat alternativ till lussekatter om du inte hinner med att baka det.
12 st
30 min
Ingredienser
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- ½ g saffran (1 kuvert)
- ½ dl raps- eller solrosolja
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl fullkornsvetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 dl russin
- 1 dl sötmandel, grovhackad
- 2 äpplen, klyftade
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Fördela pappersformarna i en muffinspanna, alt direkt på en plåt.
- Vispa ägg, socker och saffran med elvisp i en skål tills det blir lite pösigt.
- Rör i oljan.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och rör försiktigt ner det i smeten tills det är blandat. Överarbeta inte.
- Rör i russin och det mesta av mandeln.
- Fördela smeten i formarna och stick i äppelklyftorna. Garnera med resten av mandeln.
- Sätt in muffinsen i mitten av ugnen och grädda cirka 12-15 minuter tills de får vacker färg.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept