Saffranslängder

Saffranslängder

Gör saffransbullarna lite hälsosammare med en del fullkornsdinkel i degen samt rapsolja istället för smör. Det är inte bara nyttigare utan ger ett saftigt och gott bröd.

20 st
125 min

Ingredienser

  • 2 dl rapsolja
  • 5 dl mellanmjölk
  • 50 g jäst för söta degar (1 paket)
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 paket malen saffran (totalt 1 gram)
  • 5 dl fullkornsdinkel
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 1 dl russin

Till dekoration

  • 1 uppvispat ägg
  • 4 msk mandelspån

Dessutom

  • 2 brödformar, 1 ½ liter
  • bakplåtspapper

Gör så här

  1. Lägg två hopknycklade bakplåtspapper i formarna så pass stora så de sticker upp lite över kanten.
  2. Häll olja och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader.
  3. Smula jästen i en degbunke, gärna som hör till en hushållsassistent.
  4. Häll i den ljumma degvätskan och rör eller kör tills jästen är upplöst.
  5. Tillsätt salt, socker och saffran.
  6. Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
  7. Lägg i russinen och arbeta in dem.
  8. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken 40 minuter.
  9. Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i två delar.
  10. Dela varje del i tre bitar som du rullar till cirka 4 cm tjocka längder.
  11. Fläta längderna till två knubbiga flätor och tryck ner dem i formarna.
  12. Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter.
  13. Sätt ugnen på 225 grader.
  14. Pensla flätorna med uppvispat ägg, strö på mandelspån och grädda dem cirka 15-20 minuter tills de får fin färg.
  15. Låt svalna på bakgaller.

Recept för alla tillfällen

Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.

Se alla recept