Saffranslängder
Gör saffransbullarna lite hälsosammare med en del fullkornsdinkel i degen samt rapsolja istället för smör. Det är inte bara nyttigare utan ger ett saftigt och gott bröd.
20 st
125 min
Ingredienser
- 2 dl rapsolja
- 5 dl mellanmjölk
- 50 g jäst för söta degar (1 paket)
- ½ tsk salt
- 1 dl strösocker
- 2 paket malen saffran (totalt 1 gram)
- 5 dl fullkornsdinkel
- ca 10 dl vetemjöl
- 1 dl russin
Till dekoration
- 1 uppvispat ägg
- 4 msk mandelspån
Dessutom
- 2 brödformar, 1 ½ liter
- bakplåtspapper
Gör så här
- Lägg två hopknycklade bakplåtspapper i formarna så pass stora så de sticker upp lite över kanten.
- Häll olja och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader.
- Smula jästen i en degbunke, gärna som hör till en hushållsassistent.
- Häll i den ljumma degvätskan och rör eller kör tills jästen är upplöst.
- Tillsätt salt, socker och saffran.
- Häll i mjölet, lite i sänder och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
- Lägg i russinen och arbeta in dem.
- Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i bunken 40 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat underlag och dela den i två delar.
- Dela varje del i tre bitar som du rullar till cirka 4 cm tjocka längder.
- Fläta längderna till två knubbiga flätor och tryck ner dem i formarna.
- Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla flätorna med uppvispat ägg, strö på mandelspån och grädda dem cirka 15-20 minuter tills de får fin färg.
- Låt svalna på bakgaller.
Vill du också minska risken för hjärt-kärlsjukdom?
Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Med mer forskning kan människor få ett längre och friskare liv – men mer pengar behövs.
Hjälp forskningen framåtRecept för alla tillfällen
Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan.
Se alla recept