Hjärt-Lungfondens Stora anslag 2016 till forskning om KOL

Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag på 15 miljoner kronor tilldelas i år professor Magnus Sköld för hans nationella forskningsprojekt kring KOL. Målet är att ta reda på varför icke-rökare drabbas av KOL.

Se ceremonin live på Facebook

Onsdag den 1 juni klockan 15.00 sänder vi live från Oscarsteatern där H.K.H. Prins Daniel delar ut Stora forskningsanslaget till forskning i världsklass.

Se utdelningen på Facebook >

-KOL är en vanligt förekommande sjukdom som traditionellt har varit förknippad med rökning, men cirka 20-25 procent av alla som drabbas har aldrig rökt och den gruppen vet vi fortfarande väldigt lite om. Nu får vi möjlighet att studera sjukdomen inom denna grupp och få en förklaring till varför så många drabbas, säger Magnus Sköld, professor i lungmedicin på Karolinska institutet.

Projektet kommer, med hjälp av den nationella studien SCAPIS, studera hjärta och lungor hos icke-rökande KOL-patienter för att öka förståelsen om varför de drabbas. 600-700 drabbade personer beräknas ingå i studien som är ett samarbete mellan Karolinska institutet och fem universitetssjukhus.

Bättre behandling mot KOL är målet

Studien ska även kartlägga mekanismer i sjukdomsutvecklingen för att hitta den bästa behandlingen för KOL- drabbade som aldrig har rökt. De mediciner som finns idag är främst testade på rökare med KOL.

Minst en halv miljon personer i Sverige lever med KOL men bara var femte drabbad har fått en diagnos.

-Det känns fantastiskt för oss att kunna stötta forskning kring KOL som drabbar så många. Magnus Skölds forskning kan få avgörande betydelse för alla dessa patienter och ge dem hoppet åter, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.

Om anslaget:

Hjärt-Lungfondens Stora forskningsanslag på 15 miljoner delas ut årligen och är det största anslaget i Sverige inom hjärt-lungsjukdomar. Hjärt-Lungforskningens ”nobelpris” delas ut till banbrytande svensk hjärt-lungforskning som bedöms få stor betydelse för patienter.