Stroken gav Kjell en golfswing

När Kjell Pettersson drabbades av sin första stroke fattade han två viktiga beslut. Han skulle släktforska och han skulle lära sig att spela golf. Med hjärngymnastik och fysisk träning hittade han också vägen tillbaka.

Man i rullstol framför ett skrivbord med pärmar

Om stroke

  • Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning. Symtomen vid stroke kommer ofta plötsligt.

  • Syrebristen orsakas av antingen en blodpropp i något blodkärl (hjärninfarkt) eller en bristning i något kärl inne i hjärnan eller på hjärnans yta (hjärnblödning). 

  • Den minskade tillförseln av syre kan göra att den som drabbas plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelseförmåga, känsel och syn.

  • Stroke är ett livshotande tillstånd och den drabbade behöver omedelbart vård för att minska risken för allvarliga hjärnskador.

Augusti 2001 var Kjell Petersson 64 år och semesterledig från jobbet som kommunchef i Nora. Det var sex månader kvar till pensionen och han tänkte att det egentligen kunde vara kul att hålla på ett tag till. Tidigare på dagen hade han kört skottkärra efter skottkärra med grus. Nu vilade han på sommarstugealtanen och plötsligt började hela världen snurra.

– Jag hade ingen aning om vad som hände och visste knappt vad en stroke var. Som tur var har jag en redig hustru och då även en granne som var hjärtkirurg, berättar Kjell Pettersson.

Själv minns han inte mycket, men inom en timme var han under vård i Lindesberg följt av transport till Karolinska sjukhuset i Solna.

– Min första stroke var en blödning på lillhjärnan och påverkade balanssinnet. Jag blev sjukskriven ända fram till pensionen och fick lära mig gå igen med käpp och rullator.

Bästa medicinen mot stroke är att hålla igång

Kjell Pettersson blev gradvis bättre. Under en tids rehabilitering satte han upp sina mål – att lära sig något helt nytt, att släktforska och att spela golf.

– Jag insåg att det inte fanns någon annan medicin för mig mot stroke än att träna och hålla i gång både kropp och hjärna. Jag svalde också min stolthet och skaffade en trehjuling. Sen fick jag med landstingets hjälp en el-moppe som gjorde att jag kunde röra mig ännu friare.

Kjell fick en andra stroke vid 79

Att umgås med andra ”strokare” har varit en viktig del av rehabiliteringen och både Kjell och hans hustru Inga-Britt har länge varit aktiva i Stockholms Strokeförening. Ändå var ingen av dem förberedd på att det faktiskt kunde hända igen, men 2016 fick Kjell, 79 år gammal, en andra stroke.

– När Inga-Britt hittade mig låg jag på golvet och kunde inte komma upp. Jag kunde inte stå på vänster ben eller använda vänster arm.

Det blev ambulans till Södersjukhuset. I dag rör sig Kjell helst i rullstol. Varken ben eller arm på vänster sida lyder och det har blivit knepigare med en del vardagssysslor.

Efter blödningen i hjärnan bör Kjell inte äta blodförtunnande mediciner. Nyligen genomgick han en operation som stängde vänster förmaksöra, vilket ska minska risken för proppbildning.

– Det känns tryggt och bra, säger Kjell som inte låtit operationen påverka hans sociala schema. För bara en vecka sedan var han och Inga-Britt på fest i den lokala strokeföreningen i Nacka.

Kjells råd till andra som drabbas av stroke

  • Tyck inte synd om dig själv. Försök att klara så mycket du kan själv. Jag har fått höra av familjen att jag inte bor på hotell. Det är bra och har fått mig att försöka lite till.

  • Var fysiskt aktiv och träna det du kan träna. Även efter min andra stroke tränar jag och går på balansövning.

  • Håll hjärnan i gång! Jag bestämde mig för att släktforska. Gör något du tycker är kul.