Strokedrabbade Mårten jobbar mitt i skidbacken
Publicerad: 2024-04-25 | Uppdaterad: 2024-04-25
Mårten Johansson, 50, drabbades av en svår stroke för sex år sedan. Läkare och fysioterapeuter dömde ut honom. Men i dag kan han både gå, åka skidor och arbeta som lavinexpert.
- Jag vägrar ge upp, konstaterar han från sitt kontor mitt i Stjärnbacken Åre.
Det var under ett besök i Stockholm sommaren 2018 som Mårten Johansson drabbades av en svår stroke. Han skulle hjälpa sin svåger att bära in en dörr när det hände.
- Min fru Anna har berättat att jag började sluddra väldigt mycket, berättar han.
Anna gjorde AKUT-testet på Mårten och förstod snabbt att han hade drabbats av en stroke. Inom 45 minuter var Mårten på Karolinska sjukhuset där ett team av strokeexperter tog emot.
- Jag hade varit död om jag inte kommit in så snabbt. Om det hade hänt här i Åre hade jag knappast levt.
Propp ledde till stroke
På sjukhuset konstaterade läkarteamet att Mårten hade drabbats av en propp som orsakade en stor stroke på vänster sida. Flera försök att dra ut och lösa upp proppen gjordes. Samtliga misslyckades.
- Tyvärr var mitt blodkärl i en sådan vinkel att läkaren inte kunde komma runt och dra ut proppen. Jag hoppas att forskningen framåt kan leda till metoder för att få ut alla proppar. I mitt fall hade det inneburit färre funktionshinder.
Mårten, som i mer än sju år har utbildat sig till bergs- och lavinguide och som många berg, vet vad utmaningar är. Yrket har tränat honom i att behålla lugnet även i extrema och akuta situationer. Egenskaper som hjälpte honom när kampen mot proppen pågick.
- Jag var inte speciellt rädd utan kände mig i trygga händer. Men när en ny läkare kom in och sa att det var dags ”att lyfta på locket” fick jag puls. Skulle jag dö?
Läkaren opererade bort en stor del av Mårtens skallben. Detta för att lätta på trycket i hjärnan samt för att han inte skulle förlora sin förmåga att andas. I ett halvår bar Mårten en speciell hjälm för att hålla ihop huvudet.
- En del av min hjärna är för alltid skadad. Jag är halvsidesförlamad men har tack och lov inte tappat mitt språk. Jag har fått lära mig att använda vänster hand i stället för höger. Allt tar längre tid och det går. Men jag blir ofta otroligt sen, säger han.
Tillbaka i backen
Att komma tillbaka till sitt jobb, att utbilda i lavinsäkerhet, var ett viktigt mål för Mårten. Yrkestiteln bergsguide/lavinexpert fick dock fått många att skaka på huvudet, höja på ögonbrynen och torrt konstatera: ”Mårten, med dina skador kommer du inte att kunna gå eller jobba”.
- Jag vägrade och vägrar ännu acceptera det som hade hänt. Varför skulle jag? Mitt fokus har hela tiden varit att komma framåt och tillbaka. I dag vill jag peka finger åt varenda en som inte trodde på mig.
Jag nämner ordet tålamod.
- Jag vet verkligen vad det är, säger han med eftertryck. Att ta på sig en jacka med dragkedja kan ta allt från 1 minut till 40. Det kan göra mig galen men vad ska jag göra? Jag kan ju inte ge upp, konstaterar han.
Redan under rehabiliteringen på sjukhuset stegade Mårten upp samma sträcka med lutning som till sitt kontor i Stjärnbacken. Där gick han varje dag. Att få på sig slalompjäxorna var en annan utmaning. I månader kämpade han med dess spännen innan de till sist satt på fötterna. Nu åker han skidor ett par gånger i veckan. Både utför och på längden. På kontoret är han varje dag.
- Jag bär alltid hjälm och håller på balansen med stavarna. Det går faktiskt hur bra som helst.
Kontor utan toalett
Mårten hoppas att han med sin berättelse kan få andra drabbade av hjärnskador att inte ge upp utan fortsätta att kämpa.
Det går att komma tillbaka, det är jag ett levande bevis på.
- Det går att komma tillbaka, det är jag ett levande bevis på.
Inför sin 50-årsdag ville Mårten fira med ett rejält partaj. Men hur skulle det bli med den hjärntrötthet han lider av?
- Jag tränade på att röra sig i stimmiga miljöer och gå på konserter. Det blev en väldigt bra fest! Jag orkade.
Ett minne svävar förbi. En arbetsterapeut undrade hur Mårten skulle fixa sina dagar på jobbet utan en handikapptoalett.
- Jag har ju inte ens en vanlig toalett här. I fjällvärlden går vi runt knuten, skrattar han.