Stefans stroke satte stopp för stressen

För sex år sedan gjorde Stefan Di-Omnias stressiga livsstil att han drabbades av stroke vid 44 års ålder. Läkarna trodde att hans liv var över. I dag är han nästan helt återställd.

Man i rutig skjorta framför ett träd

På kaféet i Norrköping sitter Stefan Di-Omnia, 50, och smuttar på en latte. Utåt sett finns inga tecken på den stroke som nästan tog hans liv för sex år sedan.

Det är vanligt att folk tar för givet att jag orkar lika mycket som innan jag drabbades, berättar han.

– Det är vanligt att folk tar för givet att jag orkar lika mycket som innan jag drabbades, berättar han.

Före stroken jobbade Stefan Di-Omnia dygnet runt i eget företag samtidigt som han renoverade hemmet och tog hand om familjen. Han sov två timmar varje natt, åt skräpmat, drack nio liter Coca-Cola om dagen och vägde 150 kilo. Vid ett läkarbesök blev han varnad för att han skulle få en hjärtinfarkt eller en stroke om han inte ändrade sina levnadsvanor.

Tur i oturen när stroken slog till

Två år senare fick läkaren rätt. Under en golfrunda märkte Stefan att något var fel. Vänsterbenet släpade efter, han tappade klubbor och bollar och kunde inte använda sin vänstra hand.

När rundan var slut märkte familjen att Stefans ansikte hängde och ringde efter ambulans. På Huddinges intensivvårdsavdelning konstaterades att Stefan hade fått en stroke men att han inte skulle få några bestående men. 

Hjärnblödning förvärrade läget ytterligare

Tre dagar senare drabbades Stefan Di-Omnia av en ny hjärnblödning. Läkarna enades om att den enda räddningen var en operation som skulle göra honom permanent sängliggande med hjärt-lungmaskin, stomipåse och sondmatning. Innan operationen kunde genomföras öppnades den andra blödningen upp igen. Svullnaden flyttade Stefans hjärna så mycket att han förklarades kliniskt död. När han kom tillbaka till livet var han mirakulöst piggare.

Rehabiliteringen gav Stefan livet tillbaka

Vägen till förbättring har varit lång. Den 70 dagar långa rehabiliteringen på Erstagårdskliniken gav honom ny livskraft. Stefan glömmer aldrig psykologen Franks råd: ”Sitt inte här och tyck synd om dig själv. Livet kommer inte hit och knackar på, du måste erbjuda dig själv till livet.”

– För en annan patient hade det kanske inte fungerat men för mig som är gammal elitidrottare var det precis vad jag behövde höra.

I dag är Stefan återställd till 99 procent. För att inte hamna i samma stressiga livsstil igen lade Stefan ner sin trädbeskärningsfirma och flyttade till Norrköping. Nu jobbar han som föreläsare, författare och mental coach. I september släpper han boken om sin resa: Hjärnvilja. En fajt mot strokedjävulen.

Lär dig mer i Lilla Strokeskolan

Anmäl dig idag och få totalt fem e-brev. De förklarar en del om strokevård, rehab och var strokeforskningen står.

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med vår dataskyddspolicy

Stroke symbol
Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke
Lär dig AKUT-testet

Kan du AKUT-testet?

Har du kunskap att agera akut när någon drabbas av en stroke? Lär dig AKUT-testet och vilka symtomen på stroke är.

Lär dig AKUT-testet