Sandra fick stroke 24 år gammal

Bara 24 år gammal drabbades Sandra Thörn av en stroke helt utan förvarning. Hon överlevde men vägen tillbaka till ett normalt liv har krävt mycket tålamod och rehabträning.

Ung kvinna i soffa med katt i famnen

En septembermorgon 2012 skulle 24-åriga Sandra ta en promenad med hunden som hon vaktade åt en bekant. Hon hann bara 20 meter när något släppte i huvudet. Ögonen blev ofokuserade och hon var tvungen att ta tag i hunden för att kunna ta sig tillbaka hem. Hemma ringde hon sjukvårdsupplysningen som rådde henne att åka till akuten.   

– Jag var beredd på att få sitta och vänta och hade packat med mig matsäck, men när jag kom in tittade de på mina ögon och skrek ”neuro!”. Helt plötsligt låg jag uppkopplad med en massa sladdar och förstod ingenting.

Man hade sett att Sandras pupiller inte var centrerade vilket tydde på att det var något med hjärnan. Hon fick göra en massa tester, men kände sig hela tiden klar i huvudet och trodde att det var ett misstag.

– Det kändes jättepinsamt. Jag försökte tona ner allting och förklara för läkarna att de blåst upp alltihop och det var ett missförstånd. 

Fem blodproppar hittades i hjärnan

Läkarna hittade inget konstigt i provresultaten och slog fast att det måste vara migrän. Sandra var på väg att bli hemskickad, men som tur var gick en ny läkare på sitt skift och läste hennes journaler. Hon bestämde att Sandra skulle skickas iväg på en magnetröntgen. Då hittade man fem blodproppar, stora som ärtor, i hjärnan. 

– Jag kunde inte riktigt ta till mig vad det betydde. Min pappa har en bekant som drabbats av stroke och jag hade bilden av en strokepatient som en äldre person som är förlamad och kunde inte förstå att det drabbat mig, säger Sandra.

Dolda handikapp efter stroken påverkar vardagen

Tiden efter stroken var tuff. Sandra fick synen tillbaka efter något dygn men balansen och gången var det sämre med. 

– Jag blev sjukskriven i två veckor och efter att de veckorna hade gått blev jag uppringd och de frågade hur jag mådde. Då kunde jag fortfarande varken stå eller gå och efter tjat fick jag en remiss för att få rehabträning. 

Sandra fick en psykolog som hjälpte henne att förstå sin hjärnskada och en sjukgymnast som hjälpte till att träna upp koordinationen och lära henne att gå ordentligt igen. 

Något av det tuffaste har varit kampen mot hjärntröttheten och ljus- och ljudkänslighet. Det är handikapp som inte syns, men som finns där, och fler än en gång har hon varit med om att bli utskälld om hon inte reser sig på bussen. 

– Många förstår inte att man kan ha ett handikapp om man är ung och har solglasögon på sig. Det är inte så vår bild av en person med ett handikapp ser ut, menar Sandra.

Stora framsteg efter tuff rehabträning

Idag kan Sandra jobba igen på heltid och hon har nått många av sina friskmål som först kändes avlägsna. Bland annat klarade hon av att springa Tjejmilen på 67 minuter och hon jobbar extra som pilatesinstruktör, men vissa svårigheter hänger kvar. 

– Min hjärna behöver mer vila än förut och klarar fortfarande inte av högt ljud eller starkt ljus. Det är min gamla hjärna men i en ny version. Jag har lärt mig förstå den och tycker om den ändå, säger Sandra.

En teori är att blodpropparna orsakats av ett medfött hjärtfel som man senare hittade vid en ultraljudsundersökning, men alla läkare är inte överens och idag fem år senare har hon fortfarande inte fått något säkert svar på vad som orsakade stroken.

Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke