Banankaka

Banankaka i en form.

En mustig kaka med banan helt utan tillsatt socker. Perfekt när du har övermogna bananer över. Passar även till helgfrukosten eller som kvällsfika.

10 st
45 min

Ingredienser

  • 3 mogna bananer, skalade och delade i bitar
  • 6 färska dadlar, urkärnade
  • 2 ägg
  • 1 dl kallpressad olivolja
  • 1 dl jordnötssmör, ekologisk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelsikt, fullkorn
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl valnötter
  • olja och ströbröd till formen

Dekoration

  • 1 banan, skalad och delad på längden

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bananbitarna och dadlarna i en matberedare och kör maskinen tills det blir en smet.
  3. Tillsätt ägg, olja och jordnötssmör och kör lite till.
  4. Blanda det torra ingredienserna utom valnötterna och kör tills det blir blandat.
  5. Rör i valnötterna.
  6. Häll smeten i en oljad och bröad brödform, ca 1 ½ liter.
  7. Lägg bananhalvorna på smeten. Grädda cirka 35 minuter i mitten av ugnen.
  8. Känn med sticka så att kakan känns torr när du sticker i den. Låt kakan svalna.

Baka både gott och nyttigt!