Banankaka

En mustig kaka med banan helt utan tillsatt socker. Perfekt när du har övermogna bananer över. Passar även till helgfrukosten eller som kvällsfika.
10 st
45 min
Ingredienser
- 3 mogna bananer, skalade och delade i bitar
- 6 färska dadlar, urkärnade
- 2 ägg
- 1 dl kallpressad olivolja
- 1 dl jordnötssmör, ekologisk
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl dinkelsikt, fullkorn
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 1 dl valnötter
- olja och ströbröd till formen
Dekoration
- 1 banan, skalad och delad på längden
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bananbitarna och dadlarna i en matberedare och kör maskinen tills det blir en smet.
- Tillsätt ägg, olja och jordnötssmör och kör lite till.
- Blanda det torra ingredienserna utom valnötterna och kör tills det blir blandat.
- Rör i valnötterna.
- Häll smeten i en oljad och bröad brödform, ca 1 ½ liter.
- Lägg bananhalvorna på smeten. Grädda cirka 35 minuter i mitten av ugnen.
- Känn med sticka så att kakan känns torr när du sticker i den. Låt kakan svalna.