Caroline af Ugglas målar för forskningen

Caroline af Ugglas, med clownnäsa

Publicerad: 2023-09-22 | Uppdaterad: 2023-09-22

Hjärt-Lungfondens årliga gåvokalender är en väggprydnad som skapats till stöd för forskningen. Konstnären bakom 2022 års gåvokalender är Caroline af Ugglas. Fjorton av hennes verk representeras i den populära kalendern.

Många tänker nog på Caroline af Ugglas som sångerska och körledare, men målandet har varit en viktig del av hennes liv ända sedan barndomen. Faktum är att hon tjänade sina första kronor på konst. Som ung bodde Caroline nämligen i en lägenhet på gatuplan där hon brukade stå och måla – och sälja sina verk genom fönstret. Efter att en väletablerad konstnär och gallerist gick förbi och såg hennes konst fick hon till och med ställa ut. En konstkarriär verkade alltså möjlig, men när Caroline fick skivkontrakt valde hon att fokusera på musiken.

– Först ägnade jag mest åt musiken, men jag fortsatte ändå att måla. De senaste tio åren har konsten blivit mer på allvar igen. Under pandemin var måleriet mitt levebröd, konstaterar Caroline.

Caroline af Ugglas sjunger tillsammans med sin kör "Låt hjärtat slå".

Bästa kompisen drabbades av hjärtsjukdom

Det som kännetecknar Carolines konst är att nästan alla verk är självporträtt och att de innehåller clownnäsor. Hon säger att hon helt enkelt inte kan måla något annat än sig själv och det som finns runt omkring henne. En clownnäsa har hon som tatuering. I hennes målningar tjänar den som en påminnelse till betraktaren om att vi alla bär clownnäsor, som vi ibland behöver komma ihåg att sätta på eller ta av.

Jag tycker att var och en ska vara med och rädda liv, på ett eller annat sätt.

När Hjärt-Lungfonden frågade Caroline om medverkan i kalendern tvekade hon inte.

– Min bästa kompis har drabbats av hjärtsjukdom och flera kompisar har barn med hjärtfel. De här sjukdomarna drabbar oss alla i något led. Därför tycker jag att var och en ska vara med och rädda liv, på ett eller annat sätt.

Caroline gör alltså en insats för forskningen genom att bjuda på sin konst. Förhoppningsvis tycker du att det känns bra att bli påmind om din clownnäsa. Att det finns både hopp och glädje i livet.

Stöd forskningen med en gåva

Tillsammans gör vi det möjligt för forskarna att skapa nya genombrott som räddar liv och minskar lidandet.

Välj belopp

Två flickor håller om varandra och skrattar

Vill du hjälpa forskningen genom att starta din egen insamling?

Att driva en insamling är ett fint sätt att engagera sig i en livsviktig fråga. Ta hjälp av släkt och vänner för att samla in pengar till forskningen så att fler kan få längre och friskare liv.

Starta din insamling