Gymnasieelever gjorde en ”Ironman” för forskningen

Killar står i rad och håller armkrok

Publicerad: 2023-09-22 | Uppdaterad: 2023-09-22

Fem elever på skidgymnasiet i Mora genomförde under studentveckan en ”Ironman”. Syftet var att samla in pengar till hjärt-lungforskningen. Markus Almgren, en av initiativtagarna, är själv drabbad av hjärtfel.

Vid 18 års ålder kollapsade plötsligt skidåkaren Markus Almgren mitt under en tävling i Grönklitt. Det visade sig att han drabbats av förmaksfladder. Det var upptakten till att han och några kompisar bestämde sig för att genomföra ett triathlon på Ironman-distansen, för att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden.

Resultatet blev ”Iron Man Mora”, ett initiativ som genomfördes den första lördagen i juni 2023. På plats för att heja på deltagarna fanns såväl föräldrar som skolkamrater och andra elitidrottare.

Huvudpersonen först över mållinjen

Förutom Markus Almgren deltog kompisarna Anton Grahn, Viktor Norberg, Alexander Engström Bjuredahl och Sebastian Svahn. Tillsammans tog de sig an uppgiften att simma 3,8 kilometer, cykla 180 kilometer och sedan löpa i totalt 42 kilometer.

Till publikens stora jubel gick Markus först i mål, som segrare av den första upplagan av Iron Man Mora. Segertiden blev 9 timmar och 57 minuter. Något senare hade även de andra tävlande gått i mål, till publikens stora glädje. Och insamlingen till Hjärt-Lungfonden var även den en succé. Strax efter att den sista tävlande hade passerat mållinjen hade insamlingen passerat 40 000 kronor.

Vi vill att alla ska kunna leva utan hjärt- och lungproblem, vilket tyvärr är ofta förekommande inom längdskidåkning på elitnivå.

– Valet av just detta ändamål kom naturligt då vi vill kunna bidra till att skapa möjligheter för alla att leva utan hjärt- och lungproblem, vilket tyvärr är ofta förekommande inom längdskidåkning på elitnivå, berättar arrangören.

Vill du också hjälpa Markus och alla andra som lever med hjärt- och lungproblem?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du kan och vill bidra med.

Ditt mobilnummer

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.