En bisyssla som räddar liv

Allt började med ett föredrag. När medlemmarna i SPF Seniorerna i Mora fick höra om de utrotningshotade vildbina blev de inspirerade och beslutade sig för att göra något åt saken.

SPF Seniorerna i Mora har en bisyssla som räddar liv

Resultat blev ”världens bästa bihotell” som nu säljs till förmån för Hjärt-Lungfonden.
I februari 2020, precis innan coronapandemin drog in över Sverige på allvar, samlades ett gäng pensionärer i Mora för att lyssna på ett föredrag om humlor och vildbin. Föredraget hölls av Björn Cederberg, en framstående insektsforskare som ägnat en stor del av sitt liv åt att främja svenska vildbin.

Vildbina nödvändiga för oss och våra livsmedel

Thomas Edoff var en av dem som satt i publiken, och han beskriver det som en aha-upplevelse.

– Vildbina har fått det svårare och svårare i dessa tider, men samtidigt är de ju så otroligt nödvändiga för oss människor och våra livsmedel, i och med att de pollinerar allting som växer runt omkring oss, säger Thomas.

SPF Seniorerna i Mora hade precis avslutat en matlagningskurs och var sugna på att sätta i gång ett nytt projekt. Att tillverka biholkar kändes som en perfekt utmaning. Men de var måna om att göra det på rätt sätt, eftersom de flesta biholkar är felkonstruerade och alldeles för lätta för hackspettar och talgoxar att ta sig in i. Så utifrån Björn Cederbergs instruktioner satte de ihop en ritning med målsättningen att tillverka världens bästa bihotell – bistugan.

– Det krävdes en hel del arbete, inte minst med att borra i ved. Det är ju djupborrning det är frågan om, att borra med vanliga enkla borrar duger inte, förklarar Thomas.

Över 300 sålda bihotell

Arbetet genomfördes framför allt av en kärntrupp bestående av 10–12 personer, men totalt var närmare 20 personer inblandade på ett eller annat sätt. Även om pandemin försvårade arbetet rent praktiskt så lyckades man ändå bedriva det på ett coronasäkert sätt. Och för många av deltagarna hjälpte projektet till att göra karantänlivet lite lättare att utstå.
Resultatet efter ett år måste ses som mycket lyckat. Över 300 bihotell har sålts, och dessutom har projektet blivit omtalat i hela landet. Beställningar har kommit in från när och fjärran, och överskottet som skapats har gått till Naturskyddsföreningen och Hjärt-Lungfonden.

– Vi kände från början att vi ville avsätta en slant till något som känns bra, dels till Naturskyddsföreningens projekt ”Rädda bina” och så till Hjärt-Lungfonden. När någon sa att det fanns särskild covidforskning inom Hjärt-Lungfonden tyckte vi att det lät väldigt bra.
Sådan verksamhet behövs verkligen, och det känns viktigt att hjälpa livsbefrämjande forskning.

Inget slutdatum för projektet

Under det kommande året kan biholkarna mycket väl komma att generera ännu mera pengar till forskningen, för än har SPF-gänget i Mora inte satt något slutdatum för projektet. Just nu går arbetet lite på lågvarv på grund av den nya pandemivågen, men Thomas räknar med att det snart blir normala tider igen.
– Vi vill fortsätta, så vi räknar nog med att hålla på nästa år också. Nu till våren, när det börjar bli bättre väder ute, så sätter vi i gång igen!

Vill du beställa bistugan?

De flesta vill ha faluröda bistugor, men de finns även i grått och omålat. Kontakta Mats Pers på telefon 070-691 51 69 eller via e-post: matspers.mora@gmail.com

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling