Vett & etikett - Begravningsguiden del 6

Vad räknas som vett och etikett

Hur ska du klä dig på begravningen och vad anses som vett och etikett? Här får du värdefulla tips och råd.

Många undrar vad de ska ha på sig vid en begravning. Nu för tiden är det inte lika noggrant som tidigare vad gästerna har på sig. Det är de närmast anhöriga som avgör om det är valfri eller formell klädsel. Ofta anges önskan om klädsel i dödsannonsen eller i inbjudan. Om det inte är angivet förväntas gästerna bära traditionell, diskret begravningsklädsel i dova och mörka färger. Det är bra att tänka diskret klädsel oavsett om klädönskemål finns angivet eller ej. Olika trossamfund har olika klädkoder så det kan alltid vara bra att undersöka vad som gäller för just den begravning du ska gå på.

Sju saker att tänka på när du klär dig inför en begravning:

 1. Om det är traditionell klädsel har män svart eller mörkblå kostym med vit skjorta och svart eller vit slips (vit slips bärs vanligen av de närmast sörjande). 

 2.  Kvinnor kan ha lite längre kjol, klänning eller långbyxor och skor med inte alltför höga klackar och gärna långärmat och matta tyger.

 3. Om det önskas ljus klädsel bör mörka färger och ”knalliga” färger undvikas. Kläderna kan gå i en mildare färgskala. Undvik dock helvitt.

 4. Om det är valfri klädsel kan gästerna ha vilken diskret färg som helst.

 5. Yngre barn kan alltid bära sina finkläder oavsett färg. Barn i tonåren kan ha diskreta kläder. De behöver inte bära mörkt.

 6. Det går bra att bära smycken. Här gäller samma regel som vid klädsel. Välj diskreta och inte så många.

 7. Frack till begravning, med svart väst och svarta skjortknappar samt vit slät rosett var vanligt förr. I dag används inte frackklädseln ens vid kungliga begravningar.

Klädkoder mörk eller ljus

Mörk klädsel: Mannen bär mörk kostym. Kvinnan bär dräkt, kjol, klänning, eller kostym i en eller flera mörka färger. Ljus eller valfri klädsel: Mannen bär kostym eller vanliga kläder i valfri färg. Kvinnan bär valfria kläder, dock bör barbent, ärmlöst, urringat och liknande undvikas.

Så väljer du rätt slips vid begravningen

Det är många som undrar vilken slips de ska välja vid begravningen. Här är några tips för dig som är osäker:

 • Om klädkoden är valfri behöver du inte ha slips om du inte vill. Men en svart slips passar alltid bra till en svart eller mörk kostym.

 • En vit slips betyder traditionellt att du är nära anhörig till den som gått bort, till exempel partner, pappa, bror eller svärfar. Även som kusin, morbror eller farbror kan du bära vit slips.

 • Mörk eller svart slips betyder att du inte är nära släkting. Det passar bra om du till exempel är vän eller kollega till den som avlidit.

 • Är klädkoden ljus klädsel brukar gästerna traditionellt inte bära svart slips.

 • Storleken på slipsen är valfri. Den vanligaste är en bred slips med en bredd på 8 cm.

Tack efter begravningen

Traditionellt brukar den avlidnes familj efter begravningen tacka alla som hedrat minnet av den avlidne. Man kan tacka på olika sätt, de anhöriga väljer själva. Det man kan göra är att personligen ringa, skicka tackkort eller publicera en tackannons i dagstidningen.

Tackkort

Ett tackkort är ett vanligt sätt att tacka gäster och de som skickat blommor och kondoleanser i samband med en anhörigs död. Att kondolera betyder att man uttrycker sitt deltagande i sorgen. Det är de närmast anhöriga eller efterlevande som bör skicka tackkortet och det ”bör” ske inom en månad efter att begravningen ägt rum. Det finns kort med färdigtryckta hälsningar, men man kan också skriva en egen hälsning. Det kan till exempel stå: ”För allt vänligt deltagande i min/vår stora sorg framföres härmed mitt/vårt varma tack.”. Vid en minnesgåva till Hjärt-Lungfonden får de efterlevande en lista över alla som skänkt en minnesgåva.

Tackannons

Precis som tackkortet är en tackannons ett sätt att efter begravningen tacka alla som på olika sätt deltagit och stöttat i sorgen. En tackannons sätts in i en tidning. 

Vad ska man tacka för?

Vanligtvis tackar man för deltagande, blommor, eventuella minnesgåvor, telefonsamtal till hemmet med mera. Vill man tacka en särskild person bör man använda sig av tackkort.

När ska man tacka?

Det vanligaste är att man sätter in tackannonsen cirka en till två veckor efter begravningen i de tidningar där dödsannonsen publicerades.

Sofia Larsson, Svenska Dagbladets expert på vett och etikett

Expertens svar på vanliga frågor om vett och etikett vid begravning

Sofia Larsson, Svenska Dagbladets expert på vett och etikett, svarar på vanliga frågor som kan vara aktuella inför en begravning.