Gör begravningen mer personlig - Begravningsguiden del 5

Gör begravningen mer personlig

Det finns många sätt att göra en begravning personlig. Du kan exempelvis välja en speciell plats för begravningsceremonin eller följa ett tema. Här kommer sju råd för att hjälpa dig på vägen.

1. Välj en plats som betyder något

Om begravningsceremonin inte ska äga rum i kyrkan så kan det vara fint att välja en plats som betyder något för den som avlidit. Det kan till exempel vara i sommarstugans trädgård, på favoritklipporna vid havet eller på en båt. Man får dock tänka på att det kan bli svårt för en del inbjudna att vara med om platsen är svår att ta sig till. Du behöver inte ha något tillstånd för att ordna själva ceremonin på en annan plats än till exempel kyrkan, men tänk på att inte ordna begravningen på en plats där den väcker allmän anstöt. Tänk också på att det krävs tillstånd för att sprida aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats. Tillstånd ansöker du om hos Länsstyrelsen.

2. Sätt den avlidnes prägel på begravningsprogrammet

En fin gest kan vara att ge gästerna ett begravningsprogram när de kommer, det gäller oavsett om det är en borgerlig eller religiös ceremoni. Genom programmet kan du också skapa en personligare känsla. Ett sätt är att ha med en bild på den som gått bort. Här har du chansen att välja en bild som verkligen speglar personen.

Om man tycker om att skriva kan man ta med en liten historia om personen i programmet. Eller varför inte välja den avlidnes favoritföremål, till exempel en blomma som personen älskade, som omslagsbild.

Många tar dessutom med sig programmet hem efter begravningsceremonin och sparar det. Därför kan det vara en bra idé att lägga ner lite extra tid på utformning och pappersval om man har möjlighet.

3. Gör kistan extra fin

Blommor är vackert men man kan också dekorera kistan med saker från naturen, ett fotografi eller personliga föremål som en nalle från barndomen, motorcykelhjälmen eller halsduken från fotbollslaget. Om personen gillade att fotografera eller måla kan man rama in bilder att ha på kistan. Summerat finns det många fina sätt att göra kistan mer personlig, här kan du exempelvis läsa om Per-Erik som valde att snickra en alldeles egen kista till sin brors begravning.

4. Följ ett tema

Om personen som avlidit var väldigt passionerad i något kan man välja ett tema att dekorera platsen med. Till exempel havstema med snäckor och båtar eller skogstema med vackra kvistar, stenar och plockade blommor.

5. Bjud på favoritmat och dryck

Smörgåstårta är vanligt att bjuda på vid minnesstunder i samband med begravningar. Man kan också bjuda på något som den avlidne älskade. Kanske var favoriträtten tunnbrödrulle eller marängsviss? Många förknippar minnen med mat – en personlig måltid kan bli ett fint tillfälle att minnas alla gånger man ätit favoriträtten tillsammans.

6. Gör ett minnesbord

Skapa ett bord med fotografier på den som gått bort, vackra ljus, föremål den avlidne tyckte om och varför inte en fin bok där gästerna kan skriva en personlig hälsning.

7. Låt gästerna dela med sig av minnen

Fråga gärna de som kommer på begravningen om de vill dela med sig av sina minnen. Någon kanske vill läsa en dikt, läsa upp ett gammalt brev eller vykort eller sjunga en sång.