Hålla tal - Begravningsguiden del 7

Tips för dig som ska hålla ett tal

Att planera och hålla ett tal på en begravning kan kännas svårt och är ofta känslomässigt laddat, men det finns goda råd för den som behöver hjälp. Talexperten Per Furumo ger dig verktygen för att lyckas.

Talexperten Per Furumo

Att hålla tal i en så känslomässigt laddad situation som under en begravning kan kännas svårt. Du kanske känner att allt du säger måste vägas på en guldvåg så att det inte landar fel hos någon eller låter okänsligt. Men talexperten Per Furumo påminner om att förutsättningarna under en begravning faktiskt är att alla är samlade kring något som berör samtliga och att de flesta känner en gemenskap i det. Ingen sitter på en begravning och gör någon bedömning av andra. Det är ett rum där det är högt i tak för att känna och uttrycka vad man känner. Det här kan vara bra att påminna sig om innan man reser sig upp och tar till orda.

Sex råd till dig som ska hålla tal

Födelsedagar, dop, bröllop – och begravningar. Det är vid de högtidliga och känslofyllda dagarna med dina nära och kära samlade som du kan förväntas hålla ett vackert tal. Men kan de verkligen förvänta sig det? Är det obligatoriskt att hålla tal och vad ska man tänka på om man gör det? Här delar talexperten Per Furumo med sig av sina bästa tips.

1. Artikulera väl

Våga artikulera. En god artikulation sänder engagemang till åhörarna. Som mottagare älskar vi tydlighet. Artikulation hjälper dig dessutom att hitta en naturlig betoning vilket i sin tur bidrar till en levande mimik.

2. Tala högt

Att bara höja volymen på rösten ett snäpp kan ha en så oerhört mycket större positiv psykologisk effekt än vad du tror. I de flesta sammanhang blir det bättre när vi vågar använda lite mer volym (ej att förväxla med ett högre röstläge), än i andra sammanhang. De som lyssnar uppskattar tydlighet och att höra bra. Det sänder också mer energi.

3. Ha inte bråttom

Stressa inte, utan tala lugnt. Då är det lättare att skapa förväntan, koncentration och intresse. Ett vanligt misstag är att hantera sin nervositet genom att skynda genom talet för att bli av med det. Tänk att du är en svan som seglar fram över vattenytan, sen kanske fötterna paddlar som tusan men det är det ingen som ser. Om du tar det lugnt påverkar du omgivningen och i förlängningen dig själv. Det är mycket lättare att äga en situation i det lugna beteendet, vilket gör att de som lyssnar får ett förtroende för dig och själva kan slappna av.

4. Våga pausera

När du pauserar skapar du tid för eftertanke. Pauserna påverkar också orden, det du nyss har sagt och det som ska komma. Det är ett sätt att skapa koncentration och förväntan. Ett lyckat tal är när mottagaren är mentalt närvarande hela tiden.

5. Håll det kort

Tänk på att hålla ditt tal till ungefär tre minuter, inte längre. Tre minuter är lagom, och du hinner säga en hel del. Det finns kanske en massa du vill säga men försök att plocka fram något specifikt att fokusera på. Tänk också på att tal som aldrig slutar lätt förtar det som till en början kändes bra.

6. Andas lugnt

Ett sätt att stävja nervositet och snabb andning är att andas genom näsan. Ta några djupa andetag i lugnt tempo. Det blir en medveten handling som har en lugnande inverkan på dig. Det här hänger ihop med det lugna tempot och att pausera – för att göra både dig och de som lyssnar lugnare. Ju mer stressad du känner dig, desto viktigare är det att ta det lugnt. 

Fyra saker att tänka på inför begravningstalet

1. Vill du hålla talet?

Om någon ber dig att hålla tal på en begravning är det förstås ett hedersuppdrag, men kom ihåg att du alltid har rätt att tacka nej. Alla kan ha sina egna skäl till ett sådant beslut. Ingen har rätt att kräva ett tal, på sin höjd får man tycka att det är synd och tråkigt om det inte blir något. Vi har alla våra egna sätt att sörja, för vissa passar det bättre än för andra att dela med sig.

2. Fokusera inte på dig själv

Uppehåll dig inte för länge vid dig själv i talet, utan fokusera på den avlidne personen. Om det är känt för alla att ni hade en väldigt nära relation kan du berätta om det, men fokusera alltid på rätt person i historien. Ett annat tips är att leta efter något, till exempel en sak, händelse eller egenskap som väldigt väl beskriver personen – och fokusera på det.

3. Våga vara personlig

När någon har dött fastnar vi ofta i att prata om hur fantastisk personen var. Det är förstås viktigt, men berätta gärna något roligt också. Den som står den avlidne nära kan faktiskt berätta även om mer negativa eller irriterande sidor personen hade. Kanske kan du kosta på dig att ge en liten känga till den avlidne, men med glimten i ögat och med kärlek förstås. Det kan kännas mer äkta, för så är ju livet. Vi kan alla reta oss på småsaker som vi inte borde reta oss på. Det blir mer personligt och kärleksfullt.

4. Visa hänsyn

Om initiativet till att hålla tal kommer från dig själv bör du höra med den som ansvarar för begravningen om det passar och när det i så fall kan vara lämpligt. Det kan också vara en god idé att fundera på hur du är klädd, för att visa hänsyn till den avlidne och de efterlevande. Dessutom gör det dig lugn inför talet att du vet vilka ramar som gäller. Följ anvisningarna om klädsel i inbjudan, är det otydligt kan det vara en bra idé att höra sig för vad som gäller.