Födelsedagar, dop, bröllop – och begravningar. Det är vid de högtidliga och känslofyllda dagarna med dina nära och kära samlade som du kan förväntas hålla ett vackert tal.
Men kan de verkligen förvänta sig det? Är det obligatoriskt att hålla tal och vad ska man tänka på om man gör det? Här delar talexperten Per Furumo med sig av sina bästa tips.
1. Artikulera väl
Våga artikulera. En god artikulation sänder engagemang till åhörarna. Som mottagare älskar vi tydlighet. Artikulation hjälper dig dessutom att hitta en naturlig betoning vilket i sin tur bidrar till en levande mimik.
2. Tala högt
Att bara höja volymen på rösten ett snäpp kan ha en så oerhört mycket större positiv psykologisk effekt än vad du tror. I de flesta sammanhang blir det bättre när vi vågar använda lite mer volym (ej att förväxla med ett högre röstläge), än i andra sammanhang. De som lyssnar uppskattar tydlighet och att höra bra. Det sänder också mer energi.
3. Ha inte bråttom
Stressa inte, utan tala lugnt. Då är det lättare att skapa förväntan, koncentration och intresse. Ett vanligt misstag är att hantera sin nervositet genom att skynda genom talet för att bli av med det. Tänk att du är en svan som seglar fram över vattenytan, sen kanske fötterna paddlar som tusan men det är det ingen som ser. Om du tar det lugnt påverkar du omgivningen och i förlängningen dig själv. Det är mycket lättare att äga en situation i det lugna beteendet, vilket gör att de som lyssnar får ett förtroende för dig och själva kan slappna av.
4. Våga pausera
När du pauserar skapar du tid för eftertanke. Pauserna påverkar också orden, det du nyss har sagt och det som ska komma. Det är ett sätt att skapa koncentration och förväntan. Ett lyckat tal är när mottagaren är mentalt närvarande hela tiden.
5. Håll det kort
Tänk på att hålla ditt tal till ungefär tre minuter, inte längre. Tre minuter är lagom, och du hinner säga en hel del. Det finns kanske en massa du vill säga men försök att plocka fram något specifikt att fokusera på. Tänk också på att tal som aldrig slutar lätt förtar det som till en början kändes bra.
6. Andas lugnt
Ett sätt att stävja nervositet och snabb andning är att andas genom näsan. Ta några djupa andetag i lugnt tempo. Det blir en medveten handling som har en lugnande inverkan på dig. Det här hänger ihop med det lugna tempot och att pausera – för att göra både dig och de som lyssnar lugnare. Ju mer stressad du känner dig, desto viktigare är det att ta det lugnt.