Jeanettes hjärta stannade under Coldplay-konserten

Närbild på Jeanette. Händer uppsträckta i luften på konsert.

Publicerad: 2023-11-20 | Uppdaterad: 2023-11-20

Mitt under konserten med Coldplay ramlade Jeanette Johansson ihop livlös. Hennes hjärta hade slutat slå, precis när bandet spelade hennes favoritlåt.

Sommaren 2023 var Jeanette Johansson och hennes dotter Matilda var på konsert med Coldplay på Ullevi. Just som bandet spelade låten Fix You drabbades Jeanette av ett plötsligt hjärtstopp, inför ögonen på sin dotter. Att det inträffade under just den låten var anmärkningsvärt, då den betyder väldigt mycket för Jeanette.

Fix You var den första låten jag hörde med Coldplay och jag blev helt ”blown away". Sedan dess har det varit min och Matildas låt, säger hon.

Även Jeanettes mamma, som gick bort 2020, älskade låten.

– Det sista jag gjorde innan vi åkte till konserten var att säga till fotot på mamma: ”Lova att du är med mig ikväll så ska du få höra Fix You”, berättar Jeanette.

Magisk stämning på Ullevi

På arenan var stämningen magisk. Vädret var fantastiskt och Jeanette och hennes dotter dansade och sjöng och var så där lyckliga som man kan vara när livet är på topp. Och så kom den till slut, Fix You. Men det var någonting som inte stämde.

– En minut in i låten kände jag att jag blev yr, sedan minns jag ingenting mer. Mitt hjärta slutade slå, säger Jeanette.

”Jag älskar att leva, jag vill inte dö.”

När Jeanette vaknade upp var arenan tömd och hon låg fastspänd på en bår med elektroder över hela kroppen. En vakt hade räddat hennes liv genom att göra hjärt-lungräddning.

– Jag är så otroligt tacksam. För jag älskar att leva, jag vill inte dö. Det var inte min tur, inte än. Så nu har jag tatuerat mina hjärtslag på armen, tillsammans med orden FIX YOU.

Hjärtstoppet drabbade Jeanette som en blixt från klar himmel och hon vet fortfarande inte varför hon fick hjärtstopp. Hon har aldrig tidigare haft några problem med hjärtat, men idag är hon fullt medveten om att vem som helst kan få det.

– Att få ett plötsligt hjärtstopp och inte veta varför är jättetungt. Jag hoppas verkligen att forskningen kommer fram till hur man kan få ett sådant här hjärtstopp utan att det finns några underliggande sjukdomar, säger Jeanette. 

Jeanette drabbad av plötsligt hjärtstopp sitter och håller hjärt-lungfonden hjärtat i sin hand

Vill du också att fler ska överleva plötsligt hjärtstopp?

Stöd i så fall forskningen. Det tar bara någon minut att swisha och som tack får du möjlighet att ladda ner ett fint gåvobevis att spara eller ge bort i julklapp.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Visste du att?

  • Hjärt-Lungfonden finansierar forskning av högsta vetenskapliga kvalitet.

  • Du kan få upp till 3 000 kr i skattereduktion för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden. 

  • H.K.H. Prins Daniel är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.