Landslagsspelare utbildar sig i hjärt-lungräddning

Nathalie Björn, 1600x1024 landslagsspelare och ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Nathalie Björn, fotbollsspelare i svenska landslaget och ambassadör för Hjärt-Lungfonden. Foto: Jenny Lagerqvist.

Publicerad: 2023-08-09 | Uppdaterad 2023-11-30

Inför fotbolls-VM 2023 har Nathalie Björn och flera av spelarna i svenska fotbollslandslaget utbildat sig i hjärt-lungräddning med hjärtstartare.

Vid flera tillfällen i modern tid har publiken kunnat bevittnat hur fotbollsspelare drabbats av plötsligt hjärtstopp och segnat ihop mitt under matchen. Vår svenska landslagsstjärna har även närstående som drabbats.

– Jag vet personligen hur hårt hjärtstopp kan drabba. Mitt engagemang och mitt intresse för hjärtsjukdom startade på riktigt när jag plötsligt förlorade min bonus-pappa 2014. Därför vill jag att fler utbildar sig i hjärt-lungräddning för att fler liv ska kunna räddas, säger Nathalie Björn, fotbollsspelare i svenska landslaget och ambassadör för Hjärt-Lungfonden.

Tiden är dyrbar vid plötsligt hjärtstopp: larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Nathalie Björn, Julia Zigiotti Olme, Emma Kullberg, Filippa Angeldahl och Johanna Rytting Kaneryd är spelarna som gått HLR-utbildningen med hjärtstartare som hölls i samarbete med Hjärt-Lungfonden. Där lärde de sig att tiden är dyrbar vid plötsligt hjärstopp. Nathalie Björn är sedan tidigare även ambassadör för Hjärt-Lungfonden.

– Jag vill sprida mer kunskap kring hjärt-kärlsjukdomar samt vara med och bidra till forskningen. Jag vet att forskningen är otroligt viktig för oss och önskar att fler människor kände till Hjärt-Lungfondens livsviktiga arbete, säger Nathalie.

Fler ska överleva hjärtstopp

Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Endast 600 överlever. Tack vare forskning vet vi att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett hjärtstopp.

– Hälften av de som drabbas av plötsligt hjärtstopp är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Majoriteten är medelålders eller äldre, men även unga samt fysiskt aktiva och vältränade elitidrottare kan drabbas. Det behövs mer forskning för att förstå vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Ikon av ett hjärta som symboliserar medlem

Fakta: Plötsligt hjärtstopp

  • Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat plötsligt stannar. Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet, saknar puls och normal andning.

  • Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp.

  • Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till cirka 600 räddade liv om året idag. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Personer som ger hjärt-Lungräddning vid ett hjärtstopp

Hjärt-lungräddning steg för steg

För att den som drabbats av plötsligt hjärtstopp ska ha en chans att överleva måste man börja med hjärt-lungräddning omedelbart. Lär dig första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen vid hjärtstopp.

HLR steg för steg-guide
Par i dämpad belysning

För närstående och anhöriga

När någon närstående drabbas av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom dyker det ofta upp många frågor. Här har vi samlat information som kan vara till hjälp.

Om att vara närstående