Adam överlevde mirakulöst ett hjärtstopp på nästan en timme

Man i cykelkläder

När Adam Esser var 25 år drabbades han under en cykeltur i Spanien av ett plötsligt hjärtstopp som varade i nästan en timme. Att överleva ett så långt hjärtstopp kallade Adams läkare för ett mirakel. Efter händelsen ville Adam hjälpa andra och startade därför en insamling till Hjärt-Lungfonden.

– Det är ytterst få procent som överlever ett hjärtstopp som pågår över 30-40 minuter. I dessa fall handlar det allra oftast om tre bidragande faktorer; yngre personer, hjärt-lungräddning av hög kvalitet och om patienterna varit nedkylda när de drabbas, säger Hans Friberg, professor vid Lunds universitet.

Adam vägrade släppa livet och reste sig på elva varje gång
– Klaus, Adams pappa

I Adams fall handlade det endast om en bidragande faktor. Adam var ung, 25 år. Men hjärt-lungräddningen utfördes av hans pappa Klaus som inte är utbildad eller har genomfört hjärt-lungräddning tidigare. Adam var heller inte nedkyld. Tvärtom var han väldigt varm under cykelturen i varma Spaniens landsbygd. Vilket gör det hela ännu mer fantastiskt att Adam lever idag. 

– Faktum är att Adams hjärtstopp varade nästan i en timme och läkarna i Spanien trodde inte att han skulle överleva. Skulle han vakna trodde de att han skulle ha allvarliga hjärnskador. Adam låg djupt nersövd i koma och med dialys under en hel månad, och läget var väldigt kritiskt hela tiden. När han dessutom fick lungödem förlorade de honom flera gånger. Men Adam vägrade släppa livet och reste sig på elva varje gång. Läkarna talade om mirakel att han fortfarande var vid liv säger Adams pappa Klaus. 

Blev liggandes på vägen i 40 minuter

Adam reser med jämna mellanrum till Spanien för att utmana bergsmassiven och ta sig an utmaningar på cykelsadeln. Den 10 november 2018, när cykelturen nästan var över drabbades Adam av ett plötsligt hjärtstopp och föll rakt ner i asfalten. Hans pappa såg vad som inträffat och genomförde en blixtinsats med hjärt-lungräddning.  Adam blev liggandes på vägen i 40 minuter innan Ambulansen kom. Efter fyra defibrilleringar utan att hjärtat ville starta blev det en snabb färd till sjukhuset där de till slut fick igång hans hjärta igen. Adam låg sen i koma i flera veckor. Den 10 november 2023 är det fem år sedan olyckan.

– Jag vill gärna dela min berättelse och hjälpa till genom att tala ut om olyckan och vägen tillbaka för att inspirera, lära och bidra med kunskap fortsätter Adam. Han har även startat en insamling till Hjärt-Lungfonden på Facebook.

Starta en egen insamling

Vi behöver vara fler som ger till forskningen. Starta en egen insamling och bjud in dina vänner och bekanta att hjälpa till.

Starta din insamling

Stora och små insamlingar – Se hur andra gjorde

Funderar du på att starta en egen insamling till förmån för hjärt- eller lungforskningen? Möt några av de eldsjälar som startat en insamling till Hjärt-Lungfonden.

Möt våra insamlare