Julstress är inte bra för hjärtat

Två personer går på en parkering med en julgran som är inplastad i ett nät

Publicerad: 2023-12-12 | Uppdaterad: 2023-12-12

Varje år dör ca 4 700 svenskar av hjärtinfarkt i Sverige och hjärtat är extra utsatt på julafton, då antalet hjärtinfarkter ökar med närmare 40 procent.

En opinionsundersökning beställd av Hjärt-Lungfonden visar att sex av tio svenskar känner sig stressade av omvärldshändelser inför årets julhelg. Mest oroad är man för höga priser och säkerhetsläget.

Försök hitta lugnet under juletid

– Att en stor del av svenska folket känner stress just nu är förståeligt. Samtidigt är det viktigt att försöka hitta ett lugn – i juletid mer än någon annan tid på året. Forskning har sedan tidigare visat antalet hjärtinfarkter ökar under julen och att stress och oro kan vara bakomliggande orsaker, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En av tre svenskar oroar sig för höga priser på grund av inflation.

En av tre svenskar oroar sig för höga priser på grund av inflation. Nästan en av fyra är orolig för världsläget och säkerhetsläget i Sverige. En av fem svenskar känner oro för att inte hinna med allt man har tänkt göra inför julen och för att man inte ska räcka till. Detta trots att det bästa för hjärt-kärlhälsan är att tänka positivt och inte stressa, både före och under julen.

Positivitet ger fler friskare år

– Kunskapen om kopplingen mellan sinnelag, stress och hjärt-kärlhälsa har ökat mycket på senare år. Forskning visar bland annat att personer som ser ljust på framtiden är friskare och mer motståndskraftiga mot stress än de som är mer pessimistiskt lagda, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

I tider av stress, oro och ett ökat antal hjärtinfarkter passar Hjärt-Lungfonden därför på att uppmana hela svenska folket att försöka tänka positivt, vara rädda om sig och varandra och ta det lugnt i jul.

Fem bra råd för hjärtat i juletid:

Fråga: Efter ett händelserikt år – vad gör dig mest stressad inför julen 2023?

  1. Höga priser på grund av inflation (32 procent)

  2. Världsläget/läget i Sverige (27 procent)

  3. Inget, jag bara njuter av julen (23 procent)

  4. Att jag inte ska hinna/räcka till (20 procent)

  5. Konflikter (familj/släkt/vänner) (7 procent)

  6. Annat (7 procent)

  7. Att jag ska gå upp i vikt (5 procent)

  8. Att inte ha någon att fira julafton med (3 procent)

  9. Tveksam, vet ej (3 procent)

Resultatet av undersökningen från Verian (flera valbara svarsalternativ)

Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Illustration stress

Stress

Forskning har tydligt visat att långvarig stress kan leda till en rad olika sjukdomstillstånd, varav många kan kopplas till hjärt-kärlsjukdom.

Så påverkas kroppen av stress
Ge en gåva - ikon

Var med och bidra till nya forskningsgenombrott!

Skänk en valfri gåva och var med i kampen mot hjärt- och lungsjukdomar. Med hjälp av din gåva kan fler få ett längre och friskare liv.

Stöd forskningen