Gröna bladgrönsaker skyddar vid hjärtinfarkt

Bladspenat, avokado, lime ligger på en bricka

Publicerad: 2023-10-24 | Uppdaterad: 2023-10-24

Ny forskning visar att gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola förstärker effekten av de röda blodkropparnas skydd mot skador vid en hjärtinfarkt.

Den svenska befolkningen blir alltmer överviktig och vi äter mer ultraprocessad mat. Mer hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom med nästan 50 procent.

– Vi vet sedan tidigare att det finns en tydlig koppling mellan våra matvanor och riskerna för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Den här forskningen bidrar med kunskap som kan leda till nya sätt att förebygga skadorna vid en hjärtinfarkt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Matvanekollen – Gör ett snabbtest

Din hälsa påverkas inte bara av matvanorna utan också andra vanor, till exempel om du röker, och hur ofta du motionerar. Ärftlighet spelar också stor roll. Testet ger en förenklad bild men kan ändå inspirera till hållbara matvanor.

Utforska dina matvanor och få tips på livsmedelsverket.se

I den aktuella studien lottades 45 patienter med högt blodtryck till nitratrik kost med gröna bladgrönsaker eller kost med nitratfattiga grönsaker. Patienterna delades in i tre grupper.

En grupp fick äta nitratrika gröna bladgrönsaker innehållande 300 milligram nitrat dagligen. En andra grupp erhöll samma mängd nitrat i tablettform. En tredje grupp fick äta nitratfattiga grönsaker i form av tomater och paprika.

Nitrat gör att ett skydd aktiveras

– Våra resultat visade att röda blodkroppar förmedlar ett grundläggande skydd mot skada vid den syrebrist som uppstår vid hjärtinfarkt och att det skyddet kan aktiveras av att nitratrika bladgrönsaker tillförs i kosten, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd och huvudman till studien.

Minst 500 gram frukt och grönsaker är vad Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter varje dag för att hålla oss hälsosamma. Resultaten från studien stöder detta och indikerar att nitratrika bladgrönsaker har hälsosamma hjärtkärleffekter.

Kvinna spänner musklerna - Bricka full med mat och grönsaker

Det går att få ett längre liv – med rätt mat

Tusentals dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje år om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd – med fokus just på att äta mer frukt och grönt.

Ta reda på mer
Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt