Vaccin kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke

Hjärt-kärlsjukdomar är en av våra största folksjukdomar och Sveriges vanligaste dödsorsak. Nu håller forskarna på att ta fram ett vaccin som skyddar mot både hjärtinfarkt och stroke.

Forskningen om hjärt- och kärlsjukdomar bryter hela tiden ny mark och den som drabbas av hjärtsjukdom i dag lever i genomsnitt 12 år längre än för bara trettio år sedan. Men fortfarande drabbas runt 27 000 personer av hjärtinfarkt och 28 000 av stroke i Sverige varje år. 

Vi ser också att stroke ökar bland yngre personer vilket är oroande. Hjärt-kärlsjukdom innebär ett stort lidande för alla som drabbas och många av de drabbade befinner sig mitt i livet och har mycket kvar att uppleva. 

Dagens hjärtinfarkter svårare att upptäcka

Dagens hjärtinfarkter ser annorlunda ut än för 30 år sedan. I dag är infarkterna mindre och svårare att upptäcka. För att de som drabbas ska få fler friska år måste vi fortsätta att forska fram nya behandlingar. Det går inte att bekämpa morgondagens sjukdomar med gårdagens forskning. 

I flera år har forskarna Jan Nilsson och Göran K Hansson arbetat med att ta fram ett vaccin som kan skydda oss mot hjärtinfarkt och stroke. Vaccinet ska hjälpa kroppen att ta hand om det farliga plack som bildas i kärlen och orsakar blodproppar i hjärtat och hjärnan. På så vis kan det förhindra en framtida hjärtinfarkt eller stroke.

Ditt stöd till forskningen är viktigt

Inom några år hoppas vi att vaccinet kan testas på människor och att det inom tio år kan finnas på marknaden. Det kan leda till fler friska år för den som annars skulle riskera att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. 

Ditt stöd till forskningen är viktigt! Med din gåva gör du skillnad för alla som drabbas!

Hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt

Dagens forskning är morgondagens vård

Så här vill Hjärt-Lungfonden förbättra livet för personer som drabbats av hjärtinfarkt.

Se målen för 11 sjukdomar