Vaccin och antikroppar kan skydda mot hjärtinfarkt och stroke

Hjärt-kärlsjukdomar är en av våra största folksjukdomar och Sveriges vanligaste dödsorsak. Nu håller forskarna på att ta fram ett vaccin som skyddar mot både hjärtinfarkt och stroke.

Professor Göran K Hansson och professor Jan Nilsson

Professor Göran K Hansson och professor Jan Nilsson

Foto: Ulf Sirborn | Anna Molander

Forskningen om hjärt- och kärlsjukdomar bryter hela tiden ny mark och den som drabbas av hjärtsjukdom i dag lever i genomsnitt 12 år längre än för bara trettio år sedan. Men fortfarande drabbas runt 23 000 personer av hjärtinfarkt och 25 000 av stroke i Sverige varje år. 

Vi ser också att stroke ökar bland yngre personer vilket är oroande. Hjärt-kärlsjukdom innebär ett stort lidande för alla som drabbas och många av de drabbade befinner sig mitt i livet och har mycket kvar att uppleva. 

Dagens hjärtinfarkter svårare att upptäcka

Dagens hjärtinfarkter ser annorlunda ut än tidigare. I dag är infarkterna mindre och svårare att upptäcka. För att de som drabbas ska få fler friska år måste vi fortsätta att forska fram nya behandlingar. Det går inte att bekämpa morgondagens sjukdomar med gårdagens forskning. 

I flera år har forskarna Jan Nilsson och Göran K Hansson arbetat med att ta fram vaccin och antikroppar som kan skydda oss mot hjärtinfarkt och stroke. Vaccinet och antikropparna ska hjälpa kroppen att ta hand om det farliga plack som bildas i kärlen och orsakar blodproppar i hjärtat och hjärnan. På så vis kan det förhindra en framtida hjärtinfarkt eller stroke.

Ditt stöd till forskningen är viktigt

Inom några år hoppas vi att de nya behandlingsmetoderna kan testas på människor och att det inom tio år kan finnas på marknaden. Det kan leda till fler friska år för den som annars skulle riskera att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. 

Ditt stöd till forskningen är viktigt! Med din gåva gör du skillnad för alla som drabbas!

Uppdaterad 22 december 2022

Ge en gåva - ikon

Var med och bidra till nya forskningsgenombrott!

Skänk en valfri gåva och var med i kampen mot hjärt- och lungsjukdomar. Med hjälp av din gåva kan fler få ett längre och friskare liv.

Stöd forskningen
Illustration hjärtinfarkt

Om hjärtinfarkt

Symtom, riskfaktorer, forskning – allt du behöver veta om hjärtinfarkt.

Det här är hjärtinfarkt
Ikon stroke

Om stroke

Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området.

Lär dig mer om stroke